Nog geen oplossing

Nog geen oplossing

Geschreven op 28-07-2020
Guy Devos


Precies een maand geleden werden de werken van het hotelcomplex van La Tejita verlamd na de opdracht van het Ministerie van Ecologische Overgang en Demografische Uitdaging (MITECO) die de Provinciale Kustafbakening uitvoerde. Dit een week na ontvangst van het mandaat.
Een maand na de werkonderbreking blijft het probleem, de afbakening van de erfdienstbaarheid, bestaan.

Het bedrijf Viqueira, dat al verschillende residentiële gebouwen en een winkelcentrum in de urbanisatie Costabella heeft opgetrokken, begon in januari 2019, na goedkeuring van de laatste gemeentelijke bouwvergunning, met de werken aan La Tejita Luxury Beach Resort, een hotelcomplex met 883 bedden in 332 kamers.
Er nog moest in feite nog gewacht worden op een herziening van de grens van de erfdienstbaarheid, maar deze vergunning van Costas kwam er uiteindelijk in december 2018.

Costas ging echter niet zo ver om de afbakening te herzien, in tegenstelling tot het verzoek van het regionale raadslid voor de ecologische overgang, José Antonio Valbuena.
Daarom werd dit bouwdossier als verdacht bestempeld door de opposanten, die de vergunning beschreven als gesjoemel en waarvan werd gevraagd om het dossier te herzien van begin tot eind.

We herinneren eraan dat twee activisten 11 dagen bovenop twee bouwkranen hebben doorgebracht om de eisen van de ecologisten bij te zetten en om het bedrijf Viqueira het werk stop te laten zetten.

De activisten haalden hun slag thuis en een rechter in Granadilla liet de twee ‘kraanvogels’ vrij in afwachting van een proces.
Een maand na datum is het stil op de werf en weet Viqueira, die 70 arbeiders in werkloosheid stuurde, niets af van de bijgestuurde plannen en kan het daardoor de werken niet hervatten.