Offensief gestart

Geschreven op 28-07-2020
Guy Devos


Bedrijven en handelszaken op de Canarische Eilanden hebben een gemeenschappelijk front gevormd om, met de hulp van de overheid, een offensief te lanceren met als doel de Canarische Eilanden binnen de reismogelijkheden van Britse staatsburgers te houden en de Britten buiten de quarantainemaatregelen te stellen die zijn opgelegd aan alle Britten die terugkeren uit Spanje.  

Als dit gevolgd wordt, is dat het topje van de ijsberg voor het herstel van alle sectoren op de Canarische archipel die van het toerisme leven, aangezien de Britten de grootste toeristische markt betrekken.

De belangrijkste troef die de handelsgemeenschap op de eilanden hebben om de Britse premier, Boris Johnson, te overtuigen om terug te keren op zijn beslissing is de lage besmettingsgraad van de subtropische regio waarvan de epidemiologische situatie ver onder deze van de meeste landen in Europa ligt met een besmettingsgraad van 5,8 personen op 100.000 inwoners. Dit is ver beneden de besmettingsgraad in het Verenigd Koninkrijk, waar dit percentage 13,9 bedraagt.

‘De inspanningen zijn er op dit moment op gericht dat de Britse autoriteiten, de Balearen en de Canarische Eilanden kunnen uitsluiten van hun quarantainemaatregelen’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya, die het standpunt van Spanje over de bestrijding van de pandemie verdedigde.

In dezelfde context erkent de minister van Toerisme, Yaiza Castilla, dat het opleggen van een quarantaine, een negatieve invloed heeft op het besluit van de Britten om naar de Canar
ische Eilanden af te reizen en dat het herstel van deze markt wordt ondermijnd. In juli, kwamen er 250 vluchten aan op Tenerife met ongeveer 50.000 passagiers, per week.

Deze cijfers zouden in augustus beter zijn en hadden veel zakenmensen ertoe aangezet hun handel te heropenen. Een beslissing die nu nefast is door de mogelijke lawine van annuleringen die bij de luchtvaartmaatschappijen en hoteliers wordt verwacht.

Tenerife is het eiland dat het meest afhankelijk is van deze markt, aangezien vorig jaar tot 46% van de Engelse toeristen voor Tenerife koos. De voorzitter van Ashotel (vereniging die hotels en extrahotels overkoepeld op de westelijke Canarische provincie), Jorge Marichal, erkent dat de quarantaine een zeer negatieve maatregel is die veel onzekerheid veroorzaakt en dat de herstelcapaciteit van de sector daardoor sterk vermindert.

‘We hopen dat er rekening wordt gehouden met de objectieve omstandigheden die we op de Canarische Eilanden hebben en dat deze verplichting gaandeweg wordt opgeheven’, legt hij uit.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab zei aan het Britse tv-station Sky dat ze deze beslissing snel zullen bijstellen. Hij zegt dat het de bedoeling is om mogelijke geïmporteerde gevallen te vermijden die in een tweede besmettingsgolf zouden terechtkomen.

Nu wordt de maatregel geschrapt en mogen de Britten naar de Canarische Eilanden afreizen mits inachtneming van de voorschriften en de maatregelen die de bestrijding van het COVID-19virus regelen.

Vorig jaar kwamen 4,9 miljoen toeristen uit het Verenigd Koninkrijk naar de eilanden, 32,7% van het totaal, met een omzet van 4,760 miljard euro.