Brandweer redt appartementbewoners

Geschreven op 27-07-2020
Guy Devos


Een luide knal maakte de bewoners wakker van het Divina Pastora-complex in Santa Cruz, rond half vier in de ochtend. In de eerste momenten heerste er verwarring. Men kon nauwelijks ademen: een zwarte rookwolk overspoelde de hele overloop van het gebouw op de negende verdieping, en enkele minuten na de explosie in een van de appartementen had de gitzwarte rook zich naar de andere verdiepingen weten te verspreiden.

Honderd bewoners moesten rennen voor hun leven of werden door de brandweer geëvacueerd.

Gelukkig zijn er geen doden gevallen, maar zijn er wel mensen met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Een oudere, minder mobiele vrouw die op de tiende verdieping woont, moest wachten op de brandweer, die haar met behulp van een ladder kon redden.
De hoeveelheid rook die ze had ingeademd betekende dat ze van extra zuurstof werd voorzien en werd overgebracht naar de dienst intensieve zorgen.
Ze is niet meer in levensgevaar maar ze zal minstens drie dagen lang door een beademingsapparaat moeten worden ondersteund om de koolstofmonoxide uit haar bloed te zuiveren.

Een andere bewoner, die net een niertransplantatie had ondergaan, kon het gebouw niet zelfstandig verlaten en werd snel geëvacueerd door de brandweer

Er kwam een branddeskundige ter plaatse die de oorzaak van het incident moet achterhalen. Hij moest zich een weg banen door twee volledige uitgebrande appartementen op twee verdiepingen waar naar alle waarschijnlijkheid de brand is begonnen in een van de twee wooneenheden.