De zeebodem van Arico reist de wereld rond

De zeebodem van Arico reist de wereld rond

Geschreven op 28-07-2020

'Vandaag ben ik terug, eindelijk heb ik mijn oude vriend weer ontmoet.' Zo begint de onderwatervideo die is opgenomen door twee Canariërs, de broers Antonio Miguel en Casiano Pérez Díaz aan de zuidkust van het eiland. De video behoort tot de 32 finalisten die werden geselecteerd uit 324 inzendingen van over de hele wereld van het internationale kampioenschap gepromoot door het platform fotovideosub.es

In 4 minuten en 16 seconden tonen de auteurs hoe het leven op de zeebodem van Tenerife eruit ziet na drie maanden van lockdown waarin de natuur zijn eigen weg kon gaan zonder enige menselijke druk.

Er worden beelden getoond van voor en na de quarantaine, zowel overdag als 's nachts. Daarin zie je de rijke fauna en flora van de kusten van Porís de Abona en Abades in de gemeente Arico. Omringd door destilte en met het enige licht van hun schijnwerpers hebben de duikers prachtige en kleurrijke beelden kunnen maken van talloze soorten die in sommige gevallen lijken te poseren voor de camera's.

Zowel Antonio Miguel als Casiano, die gemiddeld 80 duiken per jaar maken, vertellen dat ze na de quarantaine soorten hebben gezien die de afgelopen jaren praktisch verdwenen waren. Maar ze hebben ook het minder vriendelijke gezicht ontdekt dat de pandemie ons heeft nagelaten, dat van restanten van maskers, handschoenen en plastic, die ze omschrijven als 'het nieuwe vuil'.

De broers zijn er al in geslaagd om de eerste grote selectie door te komen en tot de laatste 32 beste inzendingen te behoren. Uit deze 32 inzendingen worden uiteindelijk 15 finalisten geselecteerd, waarbij rekening wordt gehouden met de online stemming en het aantal keren dat de video tussen 6 en 31 juli is gedeeld op sociale netwerken. Een professionele jury maakt uiteindelijk de winnaar bekend. Tot het einde van de maand kun je stemmen op ‘Mi Vieja Amiga’ op www.fotovideosub.es