Moord op Canarische Eilanden

Moord op Canarische Eilanden

Geschreven op 29-07-2020
Guy Devos


De Britse regering heeft zijn onderdanen geadviseerd om niet naar Spanje te reizen, met inbegrip van de twee eilandengroepen, en heeft de verplichte quarantainemaatregel bekrachtigd voor alle reizigers van Spanje komen, inclusief de Canarische Eilanden en de Balearen, wat de Canarische archipel naar het ergste economische scenario leidt.

Pedro Sánchez, de eilandautoriteiten en de Britse luchtvaartmaatschappijen roepen Johnson op om de verkeerd ingeschatte zaken recht te zetten.
De werkgevers in het hotelwezen wijzen erop dat het besluit van de Britse regering niet gerechtvaardigd is in het licht van de gezondheidssituatie op de Canarias en op de Balearen, aangezien deze veel beter is dan in het Verenigd Koninkrijk.

Dit is een absolute flater en een volstrekte mislukking van de Spaanse diplomatie, want na een hele dag onderhandelen tussen de Spaanse en Britse autoriteiten, met de bedoeling de beperking voor de Balearen en de Canarische Eilanden te versoepelen en hen vrij te stellen van de quarantainetoepassing, kwam precies het tegenovergestelde resultaat uit de bus: hardere maatregelen en een verstrenging van het reisadvies.

Het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dan zijn reisadviezen geactualiseerd en in plaats van de reizen naar de Canarische Eilanden en de Balearen te versoepelen, heeft het geadviseerd om de twee eilandenarchipels en het vasteland van Spanje te vermijden vanwege het grote risico van COVID-19-besmetting in verschillende gebieden, met name Aragon, Navarra en Catalonië.

Nochtans stond er tot 18.00 uur op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat de eilanden vrijgesteld waren, omdat ze een lagere incidentie van het virus hadden. Niet dus.

Wat deze standpuntwijziging voor gevolg zal hebben voor de luchtvaartmaatschappijen is nog niet geweten. Ze hadden eerder verklaard dat zij hun vluchten met de Canarische Eilanden en met de Balearen zouden handhaven.