Geen cruisetoerisme meer in Santa Cruz

Geschreven op 29-07-2020


Het beeld van het cruiseschip AidaNova dat Santa Cruz bedankte tijdens de opsluiting, staat gegraveerd op het netvlies van vele inwoners van Santa Cruz. Met het verstrijken van de maanden begint dat afscheid op een definitief afscheid te lijken. Momenteel is er nog geen enkel vooruitzicht op de terugkeer van de cruiseschepen naar de haven van Santa Cruz, een stad die de laatste jaren zwaar heeft ingezet op cruisetoerisme om de lokale bedrijven een andere boost te geven.

De alarmtoestand heeft alles teniet gedaan. Pullmantour is failliet gegaan en andere bedrijven staan ​​op het punt dit te doen. Cruisebedrijven zoals Aida, Costa Cruises of MSC zijn van plan eind augustus de activiteiten te hervatten maar geen van hen is echter van plan terug te keren naar Santa Cuz, althans niet voor het einde van het jaar. En het is bovendien bang afwachten dat de schijnbare tweede golf van Covid-19 niet alles naar de ondergang stuurt.

Lokaal zijn veel winkels, zoals die op de Plaza de Candelaria, getroffen door deze abnormale situatie. Abbas Mounjir, secretaris-generaal van de Federatie van Stedelijke Gebieden van de Canarische Eilanden bevestigt dat veel bedrijven zich heroriënteren op de lokale klant. De afgelopen jaren is de aandacht voor cruisepassagiers sterk benadrukt en gepromoot en veel bedrijven in de hoofdstad richtten zich op het bedienen van dit segment.

Vóór de pandemie stegen de gemiddelde uitgaven van cruisetoeristen in de stad wat ondernemers in het centrum aanmoedigde om zich aan te passen aan de aankomstdata en tijden van de cruises. Er werden nieuwe bedrijven opgericht zoals fietsverhuur, elektrische scooters, rondleidingen door de stad. Ze zijn allemaal meegesleurd door deze Covid-19-tsunami.