Vaccin in zicht

Vaccin in zicht

Geschreven op 30-07-2020
Guy Devos


De race om een effectief en betaalbaar vaccin tegen Covid-19 te vinden is versneld, en sommige prototypes beginnen de finish te zien. Er worden proeven gepland met 30.000 vrijwilligers in de Verenigde Staten, waar tegen november een vaccin zouden kunnen opgeleverd. Dit is goed nieuws om de gezondheids- en economische crisis, met name het toerisme te verhelpen, die Spanje en de eilanden scherpzinnig houdt.

Moderna Inc en Pfizer Inc, twee farmaceutische bedrijven die in de VS met elkaar concurreren voor de primeur, hebben al de derde testfase bereikt die de weg zal openen voor goedkeuring door de regelgevende instanties en een wijdverbreid gebruik, tegen het einde van dit jaar, als alles goed gaat.
Beide bedrijven vertrouwen op nieuwe technologieën die een snellere ontwikkeling en productie mogelijk maken dan de traditionele productiemethoden voor vaccins.

Anthony Fauci, de toonaangevende Amerikaanse expert op het gebied van infectieziekten, zegt dat in het licht van de resultaten die Moderna krijgt, het vaccin in november of zelfs eerder zou kunnen aankomen. Moderna zou tientallen miljoenen doses klaar kunnen hebben als het vaccin veilig en effectief wordt geacht.

Pfizer zei dat als de proef succesvol is, het de goedkeuring van de regelgevende instanties al in oktober kan vragen en vaccins kan leveren voor 50 miljoen patiënten, in twee doses elk, tegen het einde van het jaar. Dat betekent dat Pfizer streeft naar ongeveer 1,3 miljard doses tegen het einde van 2021.

De Amerikaanse regering heeft zich ertoe verbonden om 100 miljoen doses Pfizer/BioNTech-vaccin te kopen voor een prijs van $ 39, in wat een twee-dosis-vaccin zou zijn, of $ 19,50 per individuele dosis.

Johnson & Johnson en AstraZeneca hebben zich ertoe verbonden om tijdens de pandemie vaccins zonder winstoogmerk op de markt te brengen, terwijl de CEO van Pfizer zei dat het bedrijf van plan is om een prijs vast te stellen met een marginaal kleine winst.  Novavax plant een passend rendement, en Moderna heeft zich ertoe verbonden om de prijs in overeenstemming brengen met andere vaccins tegen het luchtwegvirus.
Bij andere bedrijven zijn de discussies nog bezig, maar in alle gevallen wordt verwacht dat de prijs per dosis niet meer dan $ 50 zal bedragen.