Komeetfoto van Carlos M. Almagro

Geschreven op 30-07-2020
Guy Devos


Carlos M. Almagro is fotograaf en is beslist een vaste waarde in de nachtfotografie op de eilanden en ver daarbuiten. Daarenboven was hij meer dan eens de hoofdrolspeler van indrukwekkende opnames, die hij deelt op Instagram tot grote vreugde van de gebruikers van dit sociale netwerk.

Hij vertelt dat hij laatst een gezondheidswandeling aan het maken was op Las Cañadas en omdat hij steeds zijn fototoestel bij de hand heeft, er ook van profiteert om een aantal nachtelijke foto’s te maken.
Door omstandigheden wist hij deze opmerkelijke foto van de komeet Neowise te maken die pas opnieuw zal verschijnen over 6.800 jaar.

Naast het spectaculaire karakter van deze foto is het echt merkwaardig dat hij na het lezen van het nieuws over de meteorietenval in het noorden van het eiland op 14 juli jongstleden zich herinnerde dat hij diezelfde dag, met een vergunning in Izaña, in het Teide National Park, de nachtelijke hemel van het eiland fotografeerde.

De flits die hij zag, kwam van een auto die voorbijreed, dacht hij. Pas later ontdekte hij de oplichtende staart van de komeet.

In een van zijn foto's legde Almagro, zonder het te beseffen, vast wat mogelijk de meteoriet was. Volgens de gegevens over zijn positie en de informatie over de datum, tijd en richting van het hemellichaam en zijn traject van afdaling naar het noorden van Tenerife, was hij op de juiste plaats op de juiste tijd om dit opwindend kiekje te maken.

Een wereldfoto die door verschillende wetenschappelijke magazines werd gebruikt om het hemelverschijnsel uit te leggen.