Grotere verspreiding van covid-19 op Tenerife door hoge connectiviteit

Grotere verspreiding van covid-19 op Tenerife door hoge connectiviteit

Geschreven op 30-07-2020


Een niet-wetenschappelijke studie, uitgevoerd door een groep specialisten, concludeert dat de grotere connectiviteit van Tenerife ertoe zou kunnen hebben bijgedragen dat het eiland 70% van de coronavirusinfecties op de archipel heeft geconcentreerd.

Dit verklaarde de minister van Volksgezondheid, Blas Trujillo, die in een parlementaire commissie heeft uitgelegd dat deze studie de mobiliteit heeft gemeten van de mobiele telefonie van de inwoners van Tenerife die naar Madrid zijn gereisd en vice versa, vergeleken met de rest van de Spaanse provincies.

Trujillo gaf aan dat Tenerife het eiland is dat het zwaarst is getroffen door de pandemie met 1.629 geïnfecteerde mensen, wat een cumulatieve incidentie van 177 gevallen per 100.000 inwoners veronderstelt, terwijl Gran Canaria 631 infecties registreert, wat 79 gevallen per 100.000 inwoners betekent.

De woordvoerder van de medische adviescommissie van de regionale regering, Luis Serra, noemde twee mogelijke oorzaken. Het binnendringen van het virus in de sociale gezondheidscentra en het besluit van de gemeenteraad van Santa Cruz om het carnaval te laten doorgaan tijdens de zware calima op 22 en 23 februari.

Blas Trujillo bevestigde echter dat er een "duidelijk element" aan deze twee hypothesen zou kunnen worden toegevoegd, zoals het grote aantal geïmporteerde besmettingen op Tenerife door de hoge connectiviteit met Madrid en Noord-Italië. Al deze stellingen zijn nog steeds hypothesen en daarom kunnen we nog geen definitieve conclusies trekken, aldus Trujillo.