Enkel met PCR-tests kan de economie heropstarten

Enkel met PCR-tests kan de economie heropstarten

Geschreven op 30-07-2020


Yaiza Castilla, minister van Toerisme van de Canarische Eilanden, blijft optimistisch en hoopt dat het Verenigd Koninkrijk zijn beslissing om reizigers in quarantaine te plaatsen, zal herzien.

Elke beslissing op dit niveau is moeilijk om te keren, maar het is mogelijk, zegt Castilla. Vooral in het geval van de Canarische Eilanden, vanwege onze status als ultraperifere regio en omdat we meer dan genoeg gegevens hebben om te bewijzen dat we een veilige bestemming zijn. En we kunnen dit ook bewijzen op epidemiologisch niveau, met bijna de laagste incidentiecijfers van Covid-19 van gans het continent. Hoe dan ook, nu wordt de discussie op hoger niveau gevoerd en ik weet dat de onderhandelingen intensief zijn.

Het afscheid van Londen van de Europese Unie komt natuurijk ook niet ten goede, zegt Castilla. Ik vertrouw op de hechte relatie die er steeds is geweest en op de centrale regering die de situatie op de Canarische Eilanden perfect kent, zowel het gewicht en de impact van de Britse markt op de eilanden als de algemene situatie van de toeristische sector.

We mogen niet vergeten dat de Britten 30% vertegenwoordigen van het totaal aan internationale toeristen, een heel erg belangrijk feit. Belangrijk voor de Canarische Eilanden en voor het Verenigd Koninkrijk zelf. Sinds zaterdag hebben talloze Britse media de veiligheid van de Canarische Eilanden als bestemming benadrukt en een Britse toerist heeft zelfs een petitie ingediend, gericht aan de premier Boris Johnson, om de quarantaine te laten vallen voor toeristen die terugkeren van de Canarische Eilanden en tot gisteren hebben al meer dan 60.000 mensen deze petitie ondertekend, aldus Castilla.

Ze verklaarde dat PCR-tests de enige hefboom zijn om de regionale, nationale en zelfs de internationale economie terug op te starten. Het is het enige middel dat sanitaire en economische garanties biedt. Ik zie geen andere optie, aldus Castilla.