Dertig illegale verblijven verwijderd

Dertig illegale verblijven verwijderd

Geschreven op 31-07-2020
Guy Devos


Meer dan 30 grotten, tenten, schuttingen en hutten werden gisteren in de kustgebieden van Granadilla geëvacueerd waarbij 40 personen de locatie hebben moeten verlaten.

De actie, die werd uitgevoerd door het Ministerie der Kustgebieden ‘Costas’ en de gemeente Arona, had betrekking op 34 locaties verdeeld over het grondgebied van Los Abrigos en La Mareta. Het merendeel van de uitgezette personen zijn buitenlanders.

Het personeel van Costas en Lokale Politie van Arona ging vorige week reeds een kijkje nemen en inspecteerde het gebied op illegale verblijfplaatsen en identificeerde meteen alle verblijvers.

Meer dan dertig onderkomens in de vorm van grotten, tenten, hutten, houten barakken en schuttingen werden gisteren ontruimd op de kuststroken tussen Agua Dulce, in Los Abrigos, en La Mareta, in de gemeente Granadilla de Abona.
Sommige van de aangetroffen personen hadden zich onlangs pas gevestigd, nadat ze uit de kustgebieden van La Caleta waren verdreven.

Dit is de tweede actie tegen een illegale nederzetting in het zuiden van het eiland in de afgelopen twee weken, na de actie in het natuur- en strandgebied van Diego Hernandez, in La Caleta (Adeje).

De actie, die de Provinciale Directie van Kusten en de gemeente Granadilla uitvoerde, heeft minsten 34 personen uitgezet, zegt schepen/wethouder voor de veiligheid, Maria Candelaria Rodriguez. Ruim 90% van de bewoners die zich vestigden in dit gebied van de kust van Granada waren buitenlanders.

Het probleem is decennia oud en is meegegroeid met de toerisme-explosie in de jaren ’70 en ’80. 
Leven onder dergelijke omstandigheden voldoet niet aan de voorwaarden van een gezond leven.

De burgemeester heeft duidelijk gemaakt dat er respect is voor de manier van leven die elke persoon kiest, zolang het geen nefaste invloed heeft op de natuurlijke habitat.
De aanwezigheid van illegale verblijven heeft geleid tot de verloedering van de locatie, met de aanwezigheid van vuilnis en graffiti op de rotsen in een beschermd natuurgebied.