Exotische dieren opgevangen

Geschreven op 01-08-2020
Guy Devos


In La Laguna zijn er 17 exotische dieren, waaronder een koningpython ondergebracht in een dierenopvang, nadat ze gered werden onder verschillende omstandigheden. Meestal is dit het loslaten van dieren in de vrije natuur nadat de eigenaar niet meer voor het dier wenst in te staan. Voornamelijk omdat het dier te groot wordt, te veel gaat eten en te duur wordt in onderhoud.

De burgemeester, José Luis Hernández, betreurt dat en zegt dat het een praktijk is die veel voorkomt, vooral slangen en schildpadden worden vrijgelaten in parken, glooiingen en natuurgebieden, zoals het Anagagebergte.

Het Concejalía de Bienestar Animal van de gemeente La Laguna en het Fundación Neotrópico hebben in de eerste helft van het jaar in totaal 17 exotische dieren opgevangen, waaronder een koningspython.
Bijna de helft van de verzamelde exemplaren waren schildpadden, naast vogels, een Amerikaanse kameleon, een stokinsect en een koninklijke python.

De burgemeester roept op tot respect voor de rechten van de dieren en nodigt de inwoners van de gemeente uit om dergelijke handelingen niet te verrichten vanwege de ernstige gevolgen die uitgezette dieren kunnen veroorzaken aan de inheemse biotoop. Hij moedigt de inwoners van de gemeente aan om gebruik te maken van de diensten die beschikbaar zijn.

Het departement voor dierenwelzijn heeft een actieve overeenkomst met het reddingscentrum Fundación Neotrópico die meestal oplossingen biedt bij het geven van een respectvolle behandeling van invasieve wilde dieren die om een of andere reden verwijderd worden uit huizen en boerderijen en/of op straat worden gezet.

In het kader van deze overeenkomst ging de entiteit over tot het verzamelen van 17 exotische dieren in de eerste helft van het jaar: negen schildpadden (zoals de geeloorschildpadden en de Florida-schildpadden), vijf vogels (waaronder agapornis en een nimfenpapegaai), een stokinsect, een groene anolis (ook bekend als de Noord-Amerikaanse kameleon) en een koningspython (Python regius), die thuis bij de eigenaar werd opgehaald.

Er werd reeds tweemaal een oproep gedaan voor de aanwezigheid van een woestijnbuizerd of Harris' buizerd (Parabuteo unicinctus), maar telkens de dierenorganisatie terplaatse komt is de vogel gaan vliegen.