Vijftien busbedrijven staan op de rand van het faillissement

Geschreven op 01-08-2020


Meer dan vijftien busbedrijven op de archipel staan op de rand van het faillissement omdat er geen tekenen zijn dat ze de huidige crisis kunnen overwinnen. De faillissementsverklaring zou gevolgen hebben voor meer dan 400 werknemers die definitief werkloos zouden worden. We bevinden ons in een zeer kritieke situatie, waarschuwt de secretaris-generaal van de ‘Federación de Empresarios de Transportes’ (FET), José Ángel Hernández.

De verwoestingen door Covid-19 hebben wonden veroorzaakt in de transportsector die moeilijk te genezen zijn. De sector, die nauw verbonden is met het toerisme en schoolactiviteiten, ligt volledig stil. Na het geleidelijke herstel van de luchtconnectiviteit hervatte de sector een deel van zijn activiteiten. Daarom is het besluit van het Verenigd Koninkrijk om reizen naar de Canarische Eilanden te ontmoedigen en alle passagiers die het land verlaten in quarantaine te plaatsen, een zware klap geweest. De activiteiten staan terug op nul, de crisis is totaal en we zien op korte termijn geen oplossingen, aldus Hernández.

De transportsector heeft 5.750 bussen op de archipel, waarvan 1.300 voor het openbaar vervoer en 4.450 die voornamelijk toeristische en schooldiensten uitvoeren. Concreet zijn er ongeveer 200 bedrijven verbonden aan het vervoer van toeristen. In een normaal jaar en onder normale omstandigheden maken de bussen 118 miljoen reizen. Nu is dat nul, betreurt Hernández, en het verschil is verschrikkelijk.

De "weinige" arbeiders die terug aan het werk waren, zullen terug in tijdelijke werkloosheid worden gezet. Transport werd vanaf het begin aanzien als een van de segmenten die het meest werden getroffen door het coronavirus. Ongeveer 2.500 dossiers van tijdelijke arbeidsovereenkomsten werden bij het begin van de crisis ingediend, een aantal dat zou toenemen naarmate de toeristische activiteit de totale verlamming bereikte.