Vandaag en morgen, heet weer

Geschreven op 25-08-2020
Guy Devos


Enorme luchtmassa’s uit West-Afrika brengen hoge temperaturen naar de Canarische Eilanden. Vandaag en morgen zal de maximumtemperatuur in grote delen over het binnenland van de eilanden meer dan 37 graden bedragen en zelfs de veertig graden bereiken op bepaalde locaties op Gran Canaria.

Het binnendringen van een massa warme lucht over de Canarische Eilanden zal woensdag en donderdag op alle eilanden een situatie met zeer hoge temperaturen veroorzaken, zowel maximum- als minimumtemperaturen.
Het Spaanse Agentschap voor Meteorologie (Aemet) geeft aan dat het een massa lucht van Afrikaanse oorsprong is die wordt meegesleurd door de wind uit oostelijke richting die zich boven 200 tot 300 meter hoogte bevindt. Daardoor wordt het afkoelend effect van de oceaan tenietgedaan.

Aan de kusten kunnen de temperaturen door de overheersende noordenwinden en het zeebries-effect lager uitvallen. Over de west-, zuid- en zuidoostkust kunnen de temperaturen uitzonderlijk hoog blijven, als gevolg van lokale klimaateffecten.
De maximumtemperatuur zal 37 graden, of meer bedragen. De pieken vallen op vandaag en morgen.

Samen met de stijging van de temperatuur zal de luchtmassa van Afrikaanse oorsprong saharastof in suspensie met zich meebrengen. Hoewel de hoogste concentratie stof zich op grote hoogte bevindt, zakt het toch stelselmatig in de atmosfeer en veroorzaakt het een verminderd zicht.
Vanaf vrijdag is er een duidelijke afname, als gevolg van een verandering van de windrichting op gemiddeld niveau, waardoor de Afrikaanse luchtmassa naar het zuiden zal verschuiven en op deze manier wordt de calima een kort leven beschoren.

De laatste week van augustus is het hoogzomer. Het blijft heet op de Canarische Eilanden, met stof in suspensie.
Uiteraard moeten we opnieuw zuinig omspringen met brandgevaarlijke risico’s.
De natuur staat kurkdroog en is uiterst ontvlambaar. Vergeet ook niet om uzelf te hydrateren: veel (water) te drinken is de boodschap. gdv