Het ‘nieuwe normaal’: hard en moeilijk op de eilanden

Het ‘nieuwe normaal’: hard en moeilijk op de eilanden

Geschreven op 07-09-2020


De Canarische Eilanden gaan de herfst in met sombere vooruitzichten als gevolg van de eindeloze gevolgen van de pandemie: het stilvallen van het toerisme, hotelsluitingen, onzekerheid op de scholen, verlenging van de ERTE (tijdelijke werkloosheid) en een record aan nieuwe besmettingen in de laatste twee weken.

De evolutie van de pandemie weegt zwaar door op de Canarische Eilanden. Niemand kon begin september voorspellen dat de verspreiding van het virus de eilanden op een zeer moeilijk kruispunt zou plaatsen. Het ‘hot news’ van deze week handelt enkel maar over de slechte epidemiologische situatie die de economische crisis, die al om de hoek ligt, enkel maar aanwakkert.

1. De tweede golf van besmettingen - Het besmettingspercentage op de Canarische Eilanden is sinds half augustus niet gestopt met groeien met dagelijks nieuwe records van rond de 400 infecties. Statistisch gezien zijn de vooruitzichten slechter dan aan het begin van de pandemie. Op de intensive care waren er zaterdagmorgen reeds 45 mensen met Covid-19 opgenomen. Iets meer dan een maand geleden was er dat maar één.

De verslechtering van de gegevens, met vooral veel nieuwe besmettingen in Las Palmas de Gran Canaria en Lanzarote, heeft ertoe geleid dat de regionale regering de beperkende maatregelen, die eind augustus op deze eilanden zijn ingevoerd, met nog een week heeft verlengd. Ook zijn sancties en politiecontrole opgevoerd. Om erachter te komen of deze strategie werkt, moet men nog minstens een week wachten.

Het huidige beeld is omgekeerd evenredig met dat van april, toen de pandemie vooral merkbaar was op Tenerife, wegens de viering van het carnaval en de terugkeer van de studenten van het schiereiland. De huidige cijfers van de Canarische Eilanden schaden de toeristische activiteiten op Tenerife dat al voorstellen heeft ingediend om zich te onderscheiden van de rest van de regionale statistieken vanwege de huidige lage incidentie op Tenerife. Zo heeft ook de Cabildo van Fuerteventura ervoor gekozen om hun eigen ‘Plan Insular de Emergencias’ te activeren vanwege de ingewikkelde situatie.

2. Duitsland zei: "Stop” - De toename van het aantal infecties begint een domino-effect te hebben op de Europese landen die de Canarische Eilanden als rode zone bestempelen. Duitsland is er één van. Van de bijna 2,7 miljoen Duitsers, die jaarlijks voet aan wal zetten op de Canarische Eilanden, blijft niets meer over. Zonder de Britten, de Noren, de Duitsers en vele anderen kan de toerismesector onmogelijk heropleven waardoor de economie opnieuw een zware slag te verwerken krijgt.

3. Hotel sluiten - Er zijn al acht hotels van de RIU-keten die hebben aangekondigd hun deuren te sluiten en het is niet uitgesloten dat er nog meer volgen. Uiteraard logisch als er geen klanten komen. Met banenvernietiging als gevolg en personeel dat moet terugkeren naar de ERTE.

4. Op zoek naar zuurstof – De verlenging van de ERTE (contracten van tijdelijke werkloosheid) is essentieel. Als het verlies aan toeristen heel Spanje treft, is het drama op de Canarische Eilanden groter met een daling van het BBP met 35%. De president, Ángel Víctor Torres, heeft benadrukt dat de archipel op dit moment niet kan overleven zonder de ERTE. Daarom heeft hij geëist dat de ERTE niet alleen wordt verlengd tot het einde van het jaar, maar zo lang als nodig is. Het valt nog te bezien of de schatkist van het land dit zal kunnen volhouden.

5. Tests blijven in de schijnwerpers - Bij het zoeken naar oplossingen voor de economische crisis wordt de strijd tegen het virus niet uit het oog verloren. Testen zijn daarom erg belangrijk. Elke autonome gemeenschap volgt een andere strategie. In het geval van de Canarische Eilanden werd er reeds in april voorgesteld om tests uit te voeren bij de binnenkomende reizigers. Tot hiertoe heeft Madrid nog geen toelating gegeven om dit te doen maar blijft de Canarische overheid de nodige druk uitoefenen. Maar het winterseizoen staat voor de deur en daarom heeft de minister van toerisme ondertussen ook een plan B uitgewerkt. Dit bestaat erin dat touroperators en luchtvaartmaatschappijen een negatieve test eisen van de reizigers voor hun vertrek en de Canarische overheid zal een test uitvoeren bij het verlaten van de eilanden op het einde van hun vakantie. Dit zou betekenen dat de toeristen veilig kunnen komen en veilig kunnen weerkeren naar hun land van herkomst.

6. Geld, geld en meer geld - Economische middelen en kapitaal zijn van cruciaal belang om te proberen de situatie om te keren of te ondersteunen. Gezien de enorme economische schade door het ‘nul-toerisme’ is dit voor de eilanden één van de grootste problemen. De Canarische president geeft niet op om meer fondsen te vragen aan Spanje en Europa.