Wij zijn boos, ons geduld is op

Wij zijn boos, ons geduld is op

Geschreven op 09-09-2020
Guy Devos


Er wordt gezegd dat de Canarische Eilanden uit nature respectvol en hartelijk zijn, maar alles heeft een grens.
Deze grens werd gisteren overschreden door een Spaanse minister. De onverwachte opschorting van het bezoek van de minister van Migratie, José Luis Escrivá, die vandaag op de eilanden werd verwacht is de oorzaak van het ongenoegen op de archipel.
De regionale president, Ángel Víctor Torres, is boos want door deze wending kan geen oplossing gezocht worden voor het prangend migratieprobleem op de Canarische Eilanden.

De Minister van Migratie zou zich persoonlijk komen vergewissen van het probleem. Er komen nu zesmaal meer bootvluchtelingen aan op de archipel en dit gaat gepaard met een humanitaire catastrofe. Hij zou komen kijken hoe honderden mensen in geïmproviseerde tenten verblijven in de havens van Gran Canaria en Lanzarote.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Torres een vuist heeft gemaakt. In deze kwestie heeft hij de absolute steun van zijn regeringspartners om te eisen dat Madrid zijn verplichtingen nakomt. Hij wil middelen ter beschikking krijgen om een einde te maken aan de huidige toestand, waarin hij niet in staat is om de komst van honderd immigranten per dag te verwerken.

Het geduld van Torres en zijn regering is op. Afgelopen zondag overnachtten 332 mensen gedwongen in het dok van Arguineguín in afwachting van de komst van alweer een andere groep vluchtelingen.
Daarom heeft Angel Victor Torres het besluit genomen om de vluchtelingen onder te brengen in een toeristisch complex in Maspalomas (Gran Canaria) dat leegstond vanwege de coronacrisis. Zo konden er 200 migranten tijdelijk rust vinden in hygiënische omstandigheden.

Bovendien legde Torres uit dat hij het ministerie van Binnenlandse Zaken niet alleen heeft gevraagd om controles op de kusten van de Canarische Eilanden te versterken, maar ook om een deel van de immigranten naar andere centra op het schiereiland over te brengen, zoals in het verleden geschiedde. gdv