Spanje onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk over "veilige toeristencorridors" met de Canarische Eilanden

Spanje onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk over "veilige toeristencorridors" met de Canarische Eilanden

Geschreven op 09-09-2020


De regering zal met het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over de mogelijkheid om veilige "toeristencorridors" op te zetten met de eilanden, nadat dit land maandag een wijziging in zijn reisaanbevelingsstrategie aankondigde om de epidemiologische situatie van de eilanden afzonderlijk te analyseren. De minister van Buitenlandse Zaken, EU en Samenwerking, Arancha González Laya, heeft op dit vlak dus een mooie vooruitgang geboekt.

De overeenkomst die is bereikt met het Verenigd Koninkrijk bestaat erin dat er corridors kunnen worden opgezet op basis van de archipelgegevens in plaats van de nationale gegevens. De minister heeft duidelijk gemaakt dat deze overeenkomst nog moet worden afgerond, maar ze heeft verklaard dat "het belangrijkste is dat er een mogelijkheid bestaat die er voorheen niet was". De nieuwe Britse aanpak, die maandag werd aangekondigd, heeft voor de Balearen en de Canarische Eilanden voorlopig nog niet tot enige verandering geleid.

Maar voor González Laya "is dit belangrijk nieuws en het opent nieuwe mogelijkheden", vooral voor de Canarische archipel, waar het winterseizoen voor de deur staat, de belangrijkste van gans het jaar en waarschijnlijk van de laatste decennia.

De regering vecht momenteel op twee fronten, in Brussel en in het Verenigd Koninkrijk. Naarmate de Covid-pandemie voortschrijdt en het duidelijk wordt dat het nodig zal zijn om er voorlopig mee te leren leven, is het belangrijk dat er beslissingen worden genomen op basis van meerdere gegevens. In feite zijn de onderhandelingen in Brussel zo dat reisbeperkingen of aanbevelingen niet alleen gebaseerd zijn op het aantal infecties, maar ook op het aantal asymptomatische gevallen, de ziekenhuisopnames , IC-opnames en het aantal uitgevoerde tests. Het gaat om het bereiken van meer harmonisatie en uniformiteit in de Europese maatregelen.

De regering van de Canarische Eilanden doet er ondertussen alles aan om de besmettingscurve te verlagen en hoopt dat de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk spoedig worden afgerond en positieve gevolgen zullen hebben voor de eilanden. De president, Ángel Víctor Torres, is ervan overtuigd dat de Canarische Eilanden er eind september klaar voor zullen zijn en de Engelse toeristen terug met open armen kunnen ontvangen.