Bosbrand op dezelfde locatie

Bosbrand op dezelfde locatie

Geschreven op 10-09-2020
Guy Devos


Een bosbrand die in Tijarafe, La Palma, voor de tweede keer in veertien dagen woede is omschreven en overmeesterd zonder veel erg. De goede weersomstandigheden tijdens de vroege ochtenduren hebben gezorgd voor goede omstandigheden om snel vooruitgang te boeken.
Het getroffen gebied ligt tussen de wijk El Jesús en de omgeving van de Cruz del Llano.

Volgens een woordvoerder van de hulpdienst 112 hebben meer dan honderd mensen zich de afgelopen uren in het zweet gewerkt om de bosbrand, die dinsdagmiddag begon, volledig te blussen.

In de vroege ochtenduren nam de Militaire Noodhulpdienst (UME) de brand centraal en op de rechterflank over, terwijl de brandweer van La Palma en de bosbrandinterventieteams van de regering van de Canarische Eilanden (EIRIF) zich op de linkerflank concentreerden.

Bij zonsopgang waren er geen vlammen meer, enkel nog rook en broeihaarden die met kleine blusmiddelen dienden te worden geblust.

Acht blushelikopters hebben onder een gezamenlijk commando het grote werk opgeknapt. Het commando kwam uit een negende helikopter, van de Guardia Civil, die de omgeving controleerde en de bluswerken coördineerde.

De versterking die in de haven van Los Cristianos klaar stond is nog steeds bereid om naar La Palma te vertrekken ter versterking van de verschillende hulpdiensten die op het eiland zijn ingezet door de Bosbrandweer van het Cabildo van Tenerife (Brifor) en agenten van de Canarische Eilandenpolitie, als het nodig mocht blijken.
De brandoorzaak is vooralsnog niet gekend. gdv