Geld naar de Spaanse staat?

Geld naar de Spaanse staat?

Geschreven op 10-09-2020
Guy Devos


Het Congres van Afgevaardigden stemt vandaag dat het koninklijk besluit over het akkoord van de Schatkist en de Spaanse Federatie van Gemeenten en Provincies (FEMP) regelt, om financiële overschotten over te maken aan de nationale schatkist.

Deze fondsen zijn in de huidige omstandigheden meer dan ooit nodig op het eiland en mogelijks wordt er gestemd om een deel over te dragen, maar zeker niet alles, omdat het geld hier meer dan nodig is en omdat de lokale bevolking moet geholpen worden.
De gemeenteraad van La Orotava stemde er unaniem mee in om het overschot van 17 miljoen euro niet aan de Spaanse staat over te dragen.

De eerste trap werd gegeven door de burgemeester van Tacoronte, Jose Daniel Diaz, die een video opnam waarin de gevolgen van de maatregelen werden uitgelegd. Hij waarschuwde dat deze vordering niet wordt toegestaan en dat hij zelfs naar het Hooggerechtshof of het Grondwettelijk Hof zou stappen omdat het in strijd is met het beginsel van lokale autonomie dat de Spaanse grondwet, in wet 137 regelt.
Zo zei hij dat de 37 miljoen euro die hij nog over heeft in de stadskas zou dienen om de huisvesting, de lokale middenstand en sociale bijstand te ondersteunen.

Hoewel er leiders zijn die zich niet in het openbaar hebben uitgesproken, hebben zij bij de raadpleging hetzelfde standpunt ingenomen. Dit is het geval voor Manuel Domínguez (PP) in Los Realejos; Román Martín (PSOE), El Tanque; Francis González, (CC), van Icod de los Vinos; Antonio Hernández (PP) van La Guancha; en Mariano Pérez (CC) El Sauzal.

Van de 15 hebben er slechts twee gekozen om het geld te overhandigen aan de centrale overheid, Juan Antonio García Abreu, van La Victoria de Acentejo, en Ignacio Rodríguez, van de naburige gemeente La Matanza en beide van de PSOE. gdv