Garachico (Tenerife) overleeft de crisis zonder bedrijven te verliezen

Garachico (Tenerife) overleeft de crisis zonder bedrijven te verliezen

Geschreven op 10-09-2020


Het officiële motto van de gemeente en de haven op het wapenschild spreekt van een volk "Glorieus in hun tegenspoed". Al eeuwenlang tonen de inwoners van Garachico veerkracht ondanks de zware klappen die ze moeten hebben incasseren om er nadien  sterker uit te komen.

Deze gemeente heeft de vulkaanuitbarsting in 1706 weten te weerstaan die de welvarende haven verwoestte. Tientallen keren werd de haven heropgebouwd na zware stormen op zee en nu opnieuw toont de bevolking haar bijzondere weerstand tegen de gevolgen van de pandemie. Na de quarantaine heeft geen enkel bedrijf de deuren moeten sluiten en tijdens de zomer was er volop activiteit in het dorp zonder besmettingen.

Garachico is de gemeente op Tenerife die de economische impact van de coronacrisis het beste heeft doorstaan. De laatste gegevens, gepubliceerd door het ‘Instituto Canario de Estadística’ (Istac), over de sluiting van bedrijven en het verdwijnen van het aantal zelfstandigen, zetten Garachico in een bevoorrechte positie. Het is het enige dorp dat geen enkel bedrijf heeft verloren. Straffer nog, er zijn zelfs zelfstandige ondernemers bijgekomen. Een waar wonder in tijden van Covid-19.

Garachico heeft veerkracht getoond en heeft de 115 bedrijven, die het in juni 2019 telde, kunnen behouden. Een unieke prestatie op het eiland, wat ook tot uiting komt in de gegevens van het aantal zelfstandige ondernemers. Terwijl er op Tenerife ondertussen meer dan 1200 zelfstandigen hun activiteit moesten staken, zijn er in deze noordelijke gemeente 9 bijgekomen.

De burgemeester van Garachico, José Heriberto González, is uitermate tevreden met de economische situatie in zijn dorp, die veel beter is dan werd verwacht en waardeert de inzet en de discipline van zijn burgers in deze moeilijke periode.