De Canarische Eilanden : ‘Economisch wrak’ en ‘sociaal drama’

De Canarische Eilanden : ‘Economisch wrak’ en ‘sociaal drama’

Geschreven op 10-09-2020


De senator van het eiland La Gomera, Fabián Chinea, laat het alarm afgaan en drong er gisteren bij de premier van Spanje, Pedro Sánchez, op aan om oplossingen te bieden om te voorkomen dat de Canarische economie ineenstort en er zich een sociale drama voltrekt als gevolg van de verwoestende gevolgen van de coronapandemie.

Chinea eist dat Sánchez onmiddellijk een specifiek plan goedkeurt om de toeristische sector te redden, dat de ERTE-dossiers (tijdelijke werkloosheidsregeling) worden verlengd tot na 30 september, om PCR-tests op de Canarische luchthavens toe te staan ​​en om met Europese landen te onderhandelen over het creëren van "veilige corridors".

Chinea verklaarde dat het pijn doet om aan te zien hoe het drama zich reeds voltrekt op de archipel. Er zijn steeds meer jonge mensen en gezinnen zonder baan, zonder hoop, die zich tot de voedselbanken moeten wenden. Geen werk. Geen mogelijkheden. En de enige die er bestond, het toerisme, is verdwenen nadat Duitsland had besloten de Canarische Eilanden op de zwarte lijst te zetten. Duizenden mensen verliezen hun baan of moeten terug naar de ERTE. Wat in eerdere crises een reddingsboei was, is nu het symbool van een schipbreuk, aldus Chinea.

Senator Fernando Clavijo van zijn kant waarschuwde Pedro Sánchez dat de Canarische Eilanden een "sociaal kruitvat" worden als gevolg van de crisis. De economische activiteit "is opgeblazen", waarschuwde hij en de regering moet twee miljoen mensen te hulp schieten. De Canarische Eilanden "zijn geen toeristisch complex", voegde hij eraan toe.