Havenbedrijf op Tenerife gefinancierd door Covid-19

Havenbedrijf op Tenerife gefinancierd door Covid-19

Geschreven op 11-09-2020


Ongeveer 8.000 cruisepassagiers van de schepen Mein Shiff Herz, Costa Fascinosa, AIDANova en AIDAMira keerden vanuit Tenerife terug naar huis toen de alarmtoestand werd afgekondigd door het coronavirus. De schepen liggen nog steeds voor anker in de baai van Tenerife, beschermd tegen de wilde zee door het Anaga massief, wachtend tot het nieuwe normaal terugkeert.

Deze schepen blijven onwrikbaar en het is al zes maanden zo in afwachting dat ze in oktober hun activiteiten kunnen hervatten met de start van het nieuwe seizoen. Gemiddeld werden er tweeduizend cruisepassagiers van elk van de vier schepen in een recordtijd van 24 uur teruggebracht naar hun land van herkomst toen op 13 maart de alarmtoestand werd afgeroepen. Ze werden onmiddellijk opgepikt in bussen en naar de luchthavens overgebracht in een hectische operatie.

Van de in totaal 4.000 bemanningsleden verblijft er momenteel nog tien procent op de schepen om het nodige onderhoud uit te voeren. Een woordvoerder legt uit dat "de schepen voor anker blijven in de baai van Tenerife zoals een auto die in een garage geparkeerd staat in afwachting van vertrek". We zijn erg blij met de natuurlijke bescherming van het Anaga massief dat ons beschutting biedt tegen de Atlantische Oceaan. Het is een groot verschil in vergelijking met de haven van Las Palmas, die in open zee ligt en overgeleverd is aan de golven.

Het Anaga massief biedt niet alleen natuurlijke maar ook economische voordelen. Elk schip, dat nu voor het stand van Las Teresitas ligt aangemeerd, betaalt een vergoeding op basis van tonnage en bezetting en dat bedragt loopt op tot 981,88 euro per dag per schip. Schepen die aangemeerd liggen in de haven zelf betalen tot 3.220,51 euro per schip per dag. Het is duidelijk dat het voor anker gaan bij Las Teresitas drie keer goedkoper is dan het bezetten van een ligplaats in de haven.

De positieve kant? Het Havenbedrijf wrijft zich in de handen want Covid-19 heeft deze vier schepen gedwongen voor anker te gaan in de baai van Santa Cruz en heeft hiervoor in de laatste zes maanden al 706.953 euro mogen ontvangen.