Hitte en wanhoop bij de migranten in de tenten in de haven van Arguineguín (Gran Canaria)

Hitte en wanhoop bij de migranten in de tenten in de haven van Arguineguín (Gran Canaria)

Geschreven op 11-09-2020


De uren gaan te langzaam voorbij voor de meer dan driehonderd migranten die nog steeds wachten in de haven van Arguineguín op een beslissing van de regering om hen naar een fatsoenlijk opvangcentrum te brengen.

Ondertussen staat hun leven stil en de realiteit bestaat uit niet meer dan de vier wanden van de tenten waar ze worden vastgehouden terwijl ze de quarantaineperiode passeren. Ze slapen in de open lucht op het harde asfalt en zitten dagenlang in een brandende zon waarbij de temperaturen gisteren opliepen tot 36 graden.

Het beeld is wreed, sommigen zoeken schaduw onder de tafels en vele anderen bekampen de hitte door vochtige kleding op hun hoofd te leggen. En allemaal hebben ze dezelfde vraag: wanneer kunnen we hier weg? De temperaturen liepen zo hoog op dat het Rode Kruis noodgedwongen douches moest installeren aan de zuidkant van de golfbreker zodat de migranten wat konden afkoelen.

Van de 441 migranten die tot gisterenochtend in het opvangkamp verbleven, hadden er 84 geluk. Kort na de middag werden 20 mensen door de regeringsdelegatie in een bus overgebracht naar een hotel in Las Palmas de Gran Canaria en nog eens 64 werden in de namiddag naar een ander hotel in Maspalomas overgebracht waaronder drie kinderen.

Een woordvoerder van het Rode Kruis verklaarde dat de overgrote meerderheid van deze mensen ontmoedigd en wanhopig is. Met als gevolg dat er gisteren een kleine opstand uitbrak onder de achterblijvers in het kamp toen de 84 gelukkigen werden overgebracht. De Nationale Politie heeft moeten ingrijpen om de orde te herstellen.