Eindelijk goedkeuring om PCR-tests uit te voeren op de Canarische Eilanden

Eindelijk goedkeuring om PCR-tests uit te voeren op de Canarische Eilanden

Geschreven op 11-09-2020


De centrale overheid heeft eindelijk groen licht gegeven aan de Canarische Eilanden om PCR-tests uit te voeren bij toeristen op de plaats van herkomst en bestemming. De minister van Toerisme van Spanje, Reyes Maroto, beloofde donderdag tijdens een bijeenkomst die ze had op Tenerife om veilige toeristische corridors te creëren voor het winterseizoen en PCR-tests zijn hier een onderdeel van.

Hoewel er nog geen startdatum vaststaat en het budget onbekend is, beloofde de minister op de persconferentie na de bijeenkomst dat zij volgende week het protocol zou voorbereiden om het op de 28e over te dragen aan de Europese Commissie met een gezamenlijk voorstel van alle ministers van Toerisme.

Met betrekking tot de financiering verzekerde zij dat het protocol volgende week zal worden afgerond en dat ook zal worden bepaald hoe de maatregel wordt betaald en op welke plaatsen deze wordt uitgevoerd. Maar ze wees erop dat er geen probleem zal zijn aangezien de Canarische Eilanden in deze en in andere crises reeds bewezen hebben een voorbeeld te zijn in publiek-private samenwerking.

Er moet aan worden herinnerd dat de uitvoering van PCR-tests op de luchthavens een eis is van de regering van de Canarische Eilanden en de toeristische ondernemers sinds de grenzen werden geopend na de pandemie. Nu, maanden later en met het winterseizoen op de hielen, heeft de centrale overheid eindelijk begrepen dat dit instrument, samen met het terugdringen van de besmettingsgraad, essentieel is voor de archipel om het winterseizoen en de economie te redden.

Maroto rechtvaardigde de vertraging in de goedkeuring van de tests omdat de wereldgezondheidsorganisatie ze aanvankelijk had afgeraden, maar nu “zit er niets anders op dan te leven met het coronavirus en de economische reactivering te starten. En in het geval van de Canarische Eilanden is toerisme het hart, verklaarde ze.

Naast deze twee maatregelen (de tests en de veilige corridors) heeft de minister nog andere acties ondernomen om de mobiliteit in Europa te reactiveren en de "dramatische" situatie waarin het toerisme zich op de Canarische Eilanden bevindt, te redden. In die zin waardeerde zij de houding van het Verenigd Koninkrijk, dat bereid is om veilige corridors te openen met de eilanden, zoals het dat doet met Griekenland, omdat dit een einde maakt aan de quarantaines en zij hoopt dat markten zoals Duitsland of de Scandinavische landen hetzelfde pad volgen.