Beslist, scholen starten op 15 september

Beslist, scholen starten op 15 september

Geschreven op 12-09-2020
Guy Devos


De lessen beginnen op 15 september op alle Canarische Eilanden. De onderwijsraad zegt dat de klaslokalen niet minder veilig zijn dan waar dan ook en dat het noodzakelijk is om de scholen te heropenen omdat het lesgeven in de klas niet door afstandsleren kan worden vervangen.
Veel gezinnen hebben behoefte aan vroege kinderopvang en naschoolse activiteiten om het evenwicht tussen werk en privéleven mogelijk te maken.

Op 15 september gaan alle leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs terug naar school. De dag erna gaan de humaniora ’s open en op 17 december stapt al de rest naar school.
Het klaslokaal is geen minder veilige plek in de samenleving want er zijn talloze veiligheidsmaatregelen getroffen. Bovendien zullen ze worden bewaakt en gecontroleerd door de leerkrachten.
In het kleuter- en lager onderwijs zijn er bubbelgroepen. Dit zijn stabiele eenheden leerlingen en leerkrachten die niet in contact komen met andere groepen.
Het masker dragen is verplicht vanaf de leeftijd van zes jaar.

Enkele dagen geleden opende de minister van onderwijs de mogelijkheid om de lessen niet op dezelfde dag te starten op alle eilanden. Hij zou beginnen op de eilanden waar grootste uitbraken zijn geconcentreerd, op Gran Canaria, Lanzarote en El Hierro.
Maar het Canarische regionale bestuur heeft dit besluit verworpen, na een vergadering met het wetenschappelijk comité dat hen adviseert over de bestrijding van de pandemie.

De 2.500 extra docenten die het ministerie heeft aangeworven met driemaandelijkse contracten kunnen onmiddellijk aan het werk en de contracten zullen worden vernieuwd volgens de behoeften en naargelang de pandemiecijfers veranderen. gdv