Geen water uit ontziltingsinstallatie

Geen water uit ontziltingsinstallatie

Geschreven op 12-09-2020
Guy Devos


Inwoners van Los Gigantes klagen dat ze nog steeds geen water krijgen van de ontziltingsinstallatie en herinneren eraan dat de werken aan het oversteekreservoir al is voltooid, maar dat de verantwoordelijke Waterraad van het eiland, de kraan nog niet heeft opengedraaid.

Inwoners uit deelgemeente Los Gigantes, in Santiago del Teide, hebben klachten over het feit dat ze meer dan een jaar lang vragende partij zijn om water te krijgen van de ontziltingsinstallatie. Op dit moment stroom er hard water, met een teveel aan magnesium en calcium, uit de kraan, die niet alleen ondrinkbaar is, maar ook ernstige schade toebrengt aan de levensduur van de leidingen.

Rafael Pereira, een van de getroffen bewoners, zegt en erkent dat het leidingwater niet kan worden gedronken in Los Gigantes en dat er daardoor discrepantie ontstaat met de waterverdeling in andere wijken in Santiago del Teide.
Alle inwoners van de gemeente ontvangen water uit de ontziltingsinstallatie van Fonsalía. Deze installatie ontzilt meer dan 14.000 kubieke meter per dag en dit is voldoende om elke inwoner te bevoorraden.

Volgens Pereira, is het Consejo Insular de Aguas verantwoordelijk voor deze situatie. Ze moeten enkel nog de kraan openzetten naar Los Gigantes. De collector waarvan de aanpassingswerkzaamheden meer dan anderhalf jaar geleden zijn voltooid is niet de oorzaak. Wel politieke moed omdat er een discussie is ontstaan tussen Ciatf en het gemeentebestuur over het onderhoud ervan.
Het bedrijf dat het water in de gemeente beheert, Entemanser, wordt het moe om steeds weer reparaties uit te voeren aan tellers en leidingen, vanwege de hardheid van het water. Dat overkomt je niet met ontzilt water. gdv