Toch inzetten op treintraject?

Toch inzetten op treintraject?

Geschreven op 13-09-2020
Guy Devos


De vicepresident van de Cabildo van Tenerife en de minister van Mobiliteit, Wegen en Innovatie, Enrique Arriaga, heeft gezegd dat de overheid moet inzetten op het treinproject die het noorden met het zuiden moet verbinden. De werken worden op 2,2 miljard getaxeerd en zouden met Europese middelen worden gefinancierd.

Dit is een kans die we niet mogen missen, schreef hij in een adviesartikel, getiteld 'En wat zou je doen?'.
Daarin denkt hij na over het treinproject dat klaar is om te worden uitgevoerd, na het laatste duwtje in 2017 onder het eilandpresidentschap van Carlos Alonso.

In feite is het ironisch, dat na bijna 30 jaar bestuur van Coalición Canaria in de regering van Tenerife, er geen definitieve acties zijn gekomen om het project uit te voeren of op zijn minst, te laten starten.

Hij begrijpt dat er nu andere katten te geselen vallen, maar wijst erop dat de subsidies die werden aangevraagd om dit monsterproject te financieren niet voor andere zaken kan worden gebruikt.
Nochtans begrijpt hij de humane noodzakelijkheden zoals de hulp aan bedrijven en zelfstandigen, sociale zaken en gezondheidszorgen.

Naar zijn mening zal de spoorlijn bijdragen aan de verbetering van de verbindingen binnen het eiland, het verminderen van de uitstoot van vervuilende gassen, de revitalisatie van economische activiteit en de bijdrage aan de economische en territoriale samenhang, zoals voorgeschreven door het vervoersbeleid van de Europese Unie.

De Europese Unie kan 2,2 miljard euro beschikbaar stellen om het werk uit te voeren zonder dat het de bevolking van Tenerife een euro zou kosten. Opschortende voorwaarde: het geld kan enkel gebruikt worden voor het treinproject. gdv