Zijn dit boten om te migreren of zijn het vissersboten?

Zijn dit boten om te migreren of zijn het vissersboten?

Geschreven op 13-09-2020


Een satellietfoto gemaakt op Google Maps van tientallen kleine boten, aangemeerd in Nouadhibou, baart de Canariërs zorgen. Zijn dit allemaal vissersboten of boten om te migreren?

Dat Google Maps een van de tools is die het meest wordt gebruikt door duizenden gebruikers over de hele wereld, is geen geheim. De app biedt scrollende kaartafbeeldingen, de route tussen verschillende locaties of afbeeldingen op straatniveau, real-time verkeerssituaties, een routecalculator en toont satellietfoto's. Deze laatste functie zorgt ervoor dat men binnen enkele seconden naar bijna elke locatie in de wereld kan "reizen", dus het gebruik ervan is voor velen erg populair.

In de afgelopen dagen zijn er via de sociale media op de Canarische eilanden tientallen afbeeldingen verspreid van kleine boten die samengepakt liggen in de haven van Nouadhibou, de op een na belangrijkste stad in Mauritanië en de commerciële hoofdstad van het land.

De gelijkenis van deze boten met de boten van de migranten die op de Canarische Eilanden toekomen, is erg treffend en heeft een lichte paniek veroorzaakt bij de Canarische overheid en de bevolking. Sommigen denken dat het bootjes zijn die zullen gebruikt worden om de oversteek te maken naar de Canarische Eilanden en anderen denken dat dit vissersboten zijn van de inwoners van die stad.

Hoe dan ook, de waarheid is dat de afbeelding weliswaar dateert van februari 2020 maar dat neemt niet weg dat de vraag blijft bestaan: Zijn het echt kleine boten om te migreren of eenvoudige vissersboten?