Stilte van de Spaanse overheid rond het migrantenprobleem op de eilanden wekt wrevel

Stilte van de Spaanse overheid rond het migrantenprobleem op de eilanden wekt wrevel

Geschreven op 13-09-2020


De magistraat, verantwoordelijk voor het Centrum voor de Internering van Vreemdelingen op Gran Canaria, Arcadio Díaz Tejera, en de burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, zijn woedend op de Spaanse overheid om niet onmiddellijk te reageren op de erbarmelijke situatie van de 322 migranten die in de open lucht op de grond moeten slapen op de kade van Arguineguín en overdag nauwelijks beschutting vinden tegen de zon bij temperaturen die oplopen tot 36 graden. Ondertussen heeft de Canarische regering bekend gemaakt dat alle migranten zijn ondergebracht in hotels en appartementen.

De stilte van Spanje betekent voor hen maar één ding: Dat de Canariërs het probleem zelf oplossen. Het is geen Canarisch probleem, maar een probleem van Spanje en van gans Europa. Het stilzwijgen van zoveel volksvertegenwoordigers, afgevaardigden en senatoren, die gezworen hebben op de grondwet om alle mensen bij te staan in moeilijke omstandigheden, is wraakroepend.

Mogán zal de institutionele route uitputten en zal aandringen totdat Madrid reageert op deze schending van de mensenrechten, verklaarde burgemeester Bueno.

Er zijn faciliteiten op de Canarische Eilanden en in Spanje die de juiste omstandigheden bieden om migranten te huisvesten, benadrukt hij, maar dat niemand het in zijn hoofd haalt om te denken dat het probleem beperkt blijft tot de archipel. Dit betreft ons allemaal en iedere mens heeft recht op een waardige opvang en iedere andere mens is verplicht dit aan te bieden.

Daarom doet hij een beroep op de "territoriale solidariteit", niet alleen vanuit de rest van het nationale grondgebied, maar ook vanuit Europa, aangezien dit de eindbestemming is van veel van de mensen die aankomen op de Canarische Eilanden. We hebben het over mensenrechten, dus het gaat ons allemaal aan, aldus Bueno.


Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).