Geen uitkering in september voor duizenden hotelmedewerkers op de Canarische Eilanden

Geen uitkering in september voor duizenden hotelmedewerkers op de Canarische Eilanden

Geschreven op 13-09-2020


Duizenden werknemers in de toerismesector, waaronder die van hotel H10 Gran Tinerfe, hebben in september  geen ERTE-uitkering (tijdelijke werkloosheid) ontvangen vanwege een probleem met het bijwerken van de gegevens in verband met de in- en uittreding op de arbeidsmarkt.

Zoals aangegeven door de ‘Sindicalistas de Base’ heeft de ‘Servicio Público de Empleo Estatal’ (SEPE) besloten de betaling van de uitkeringen op te schorten aan duizenden werknemers van verschillende hotelgroepen op de Canarische Eilanden, omdat zij geen bijgewerkte gegevens van de werknemers hebben ontvangen die terug aan het werk zijn nadat de hotelketens besloten de deuren terug te openen.

De bal wordt tussen de SEPE en de personeelsafdelingen van deze hotelbedrijven heen en weer gespeeld. De eerste partji stelt dat ze de informatie niet heeft ontvangen, en de tweede partij zegt dat het onmogelijk is om dit te doen omdat de SEPE-loonlijst op 31 augustus wordt afgesloten en daardoor niet vroeger kan worden ingediend. Ondertussen komen duizenden arbeiders en hun gezinnen in een dramatische situatie terecht waar blijkbaar niemand rekening mee houdt.

Het is absoluut onaanvaardbaar dat zulk voorval de opschorting bepaalt van de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen voor duizenden werknemers op de Canarische Eilanden. Mensen van wie de persoonlijke en gezinsfinanciën al zwaar hebben geleden sinds maart met slechts 70% van hun basisloon dat al niet erg hoog is, aldus de vakbondsafgevaardigde.

De arbeiders en hun gezinnen kunnen niet de hele maand september doorbrengen zonder enig inkomen. De vakbonden pleiten ervoor om de uitkering van deze mensen meteen te betalen. Ze herinneren eraan dat september een maand is met veel uitgaven, vooral wanneer de terugkeer naar de school zal plaatsvinden wat de aanschaf van onder meer materiaal en uniformen vereist. Vele werknemers zullen zich moeten wenden tot de sociale diensten van gemeenten om steun te kunnen krijgen.


Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).