De migrantenkinderen die de overtocht hebben overleefd

De migrantenkinderen die de overtocht hebben overleefd

Geschreven op 14-09-2020


Een 500-tal minderjarige migranten zijn in de afgelopen twaalf maanden op de Canarische Eilanden toegekomen in een boot zonder een volwassene die hen begeleidde of voor hen zorgde. En de allerjongsten hebben dat in de armen van hun moeder gedaan. Ze hebben de zeereis overleefd over een van de gevaarlijkste trekroutes ter wereld.

Uit de laatste tweewekelijkse cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken over de stroom migranten naar Spanje via de verschillende routes blijkt dat de doorvoer door de Straat van Gibraltar en de Alboránzee nog steeds met de helft afneemt. Dit staat in schril contrast met de 3.933 migranten die in 136 boten op de Canarische Eilanden zijn aangekomen, dat is zeven keer meer dan in 2019. Momenteel overschrijdt de officieuze telling de 5.000.

In werkelijkheid zijn de meesten niet "aangekomen", maar werden ze gered op de oceaan, soms op meer dan 200 kilometer van de eilanden.

“Waarom ben je op reis vertrokken, Mussa”? De jongen is negen jaar oud, hij komt uit Mali. Hij zit met zijn broer, ook een minderjarige, en een andere jongen van zijn leeftijd in een opvangcentrum op Gran Canaria. Hij heeft ondertussen al enig vertrouwen in de kinderarts die al geruime tijd een zweer aan zijn voet behandelt. Dat is het resultaat van dagenlang met zijn voet vast te hebben gezeten in de kano in een mengsel van benzine, afval en uitwerpselen die zich tijdens de overtocht op de bodem van de boten ophoopt.

“Omdat mijn vader me vertelde dat we arm zijn, dat we in onze familie niets hebben”.

De overtocht naar de Canarische Eilanden is erg gevaarlijk en vele mensen komen om het leven, dat weet je toch?

“Maar niemand stierf in onze kano”, zeggen de drie kinderen eenstemmig en enigzins fier met een grote glimlach op hun gezicht.

Het gesprek is echt, het werd verteld door een kinderarts van de Canarische Gezondheidsdienst die sinds maart de kinderen behandelt en verzorgt. Als je ziet dat dit een normale conversatie is voor deze kinderen, dan wordt je bloed koud. We zijn er ons allemaal van bewust dat deze realiteit amper 200 kilometer van ons verwijderd is, en dit soort getuigenissen raken je diep, bekent de arts.


Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).