Drie generaties met dezelfde passie

Drie generaties met dezelfde passie

Geschreven op 14-09-2020
Guy Devos


De familie Pulido Ruiz, afkomstig uit Santa Úrsula, heeft de traditie van ambachtelijke wijnmakers in stand gehouden. Grootouders, ouders en kinderen snijden samen de druiven en delen de trots van de stiel.
De druivenvelden bevinden zich op verschillende percelen in Lomo Hilo, El Cantillo en enkelere kleine wijngaarden in en rond de gemeentekern.

Voor hen is het een heel bijzondere dag, die ze als een feest beleven. Ondanks het feit dat de oogst met meer dan een maand werd vervroegd vanwege het gunstige klimaat, verhinderde niets hen om te genieten van het oogsten van de druiven, ook het dragen van een mondkapje niet.

De volledige productie is afkomstig van hun eigen wijngaarden. Patriarch Federico zorgt voor de verkoop en de commerciële contacten.
Matriarch Hortensia zorgt voor de organisatie en coördinatie op het veld in de bodega. 
Deze vrouw, met een grote vitaliteit, heeft de druivenoogst in haar bloed, een traditie die ze van haar ouders heeft geërfd, en van wie ze nog enkele eikenhouten wijnvaten bewaart. Ze geniet van het knippen van de trossen, haar hoofd beschermd tegen de zon door haar strohoed.
De naam van de wijnmakerij is dezelfde als voornaam van haar oudste zoon en van haar man, Federico.

De oogst is het laatste en mooiste deel van het groeiproces. Gedurende het jaar moet de familie het land, en de wijnstokken onderhouden. 
Vorig jaar was de oogst niet bijster goed, zoals het ook was voor de meeste wijnboeren op Tenerife. 
Ze hebben ongeveer 4.000 kilo geoogst, maar schatten dat ze in 2020 ongeveer 5.000 kilo druiven zullen oogsten.
Dat vertaalt zich in 4.000 liter wijn, want er gaat 15% verloren in het pers- en brouwproces. 
Niet de hoeveelheid is het belangrijkste, wel de geest om een traditie in stand te houden die ze sinds hun kindertijd hebben geleefd. gdv