Waarom lijkt de twee golf hardnekkiger?

Waarom lijkt de twee golf hardnekkiger?

Geschreven op 14-09-2020
Guy Devos


De Canarische Eilanden voerden in maart iets meer dan 100 PCR- tests per dag uit in de hele archipel toen de coronaperikelen zich aandienden. Vandaag zijn er dat meer dan 3.000.
Dit cijfer is een 30-voudige toename van het aantal tests voor het opsporen van het coronavirus, en verklaart voor een groot deel wat er nu op de eilanden gebeurt.
Waar in begin maart hooguit vijf of zes gevallen per dag werden opgespoord, en nu worden er bijna 400 besmettingen in één dag gediagnosticeerd.

De alarmerende gegevens over de verspreiding van COVID-19 op de Canarische Eilanden - met name op Gran Canaria, Lanzarote en El Hierro - betekenen dus niet noodzakelijkerwijs dat deze tweede golf de eilanden veel meer heeft getroffen.
De seroprevalentie-studie die enkele maanden geleden in heel Spanje werd gepromoot en waarbij de gerandomiseerde tests werden uitgevoerd, kwam tot de conclusie dat 2,3% van de bevolking van de Canarische Eilanden in juni in contact is gekomen met het COVID-19-virus. Dat zijn 50.000 mensen, terwijl er tot dat moment iets meer dan 2.000 waren gediagnosticeerd, wat betekent dat 96% op dat moment niet werd gedetecteerd.

Op het slechtste moment in de eerste golf werden er minder dan 1.000 testen per dag afgenomen en werden er iets meer dan 100 gevallen per dag ontdekt. Nu worden er tussen de 3.000 en 4.000 PCR-test per dag afgenomen en worden er 300 tot 400 positieven per dag gedetecteerd.

Een tweede verklaring voor het verschil tussen de eerste en tweede golf zou kunnen zijn, de ernst van de geconstateerde gevallen. In het geval van Lanzarote waren er eind maart 55 actieve gevallen, 22 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, waarvan negen op de Intensive Care Unit belandden.
Eind vorige week waren er 533 actieve gevallen en slechts 13 opnames in het ziekenhuis, waarvan er één patiënt op de ICU ligt. De andere 520 zitten thuis in quarantaine, de meeste zonder symptomen.

Dit wordt toegeschreven aan het profiel van de getroffenen, aangezien het nu vooral gaat om jongeren bij wie de ziekte zich niet op dezelfde manier manifesteert.
We mogen echter niet uit het oog verliezen dat aan het begin van de pandemie geen tests werden uitgevoerd op mensen met milde symptomen, aangezien de middelen daarvoor ontbraken. Deze werden gebruikt voor patiënten met ernstige symptomen en waren veelal oudere mensen.
Dat betekent dat veel jonge mensen de ziekte in de eerste maanden hebben kunnen doormaken zonder dat ze het wisten of zonder dat er een diagnose was gesteld. gdv