Wilde geiten grazen verder

Wilde geiten grazen verder

Geschreven op 15-09-2020
Guy Devos


De regeling die vorig jaar door het Ministerie van Milieu van de Cabildo de Tenerife werd voorgesteld om geiten in de vrije natuur te laten grazen, in plaats van deze te slachten, heeft geen succes gehad. De wilde geiten blijven eten en verorberen alles wat op hun pad komt.

De la Rosa schrijft vandaag op zijn persoonlijke profiel op Facebook, dat hij een bezoek heeft gebracht aan Chamorga, nabij Roque Bermejo, in het Anaga-massief, een van de twee enclaves waar een groot aantal wilde geiten voorkomt. De andere geitenbevolking bevindt zich aan de andere kant van het eiland, in het Teno-massief.

Hij wijst erop dat degenen die het niet eens waren met de oorspronkelijke oplossing voorgesteld door de Cabildo van Tenerife, nu zegevieren met de opmerking dat de geiten onherstelbare schade aanrichten aan het milieu. Tegenstanders hadden eerder al voorgesteld om de wilde geiten uit te roeien, vooral omdat het over een klein aantal geiten ging.

Soms moet je, hoeveel pijn het ook doet, beslissingen nemen die heel drastisch lijken, maar die het meest effectief zijnen voorkomen om de geiten in het wild en in beschermde natuurzones te laten grazen.

Het is bewezen dat de geiten uiteindelijk zullen sterven door de honger, zegt een bekende ecoloog, want wat wordt kaalgevreten heeft geen grote voedingswaarde.
Hij voegt eraan toe dat er al een immense hoeveelheid inheemse planten werd vernietigd voor de toekomst, maar dat beleidsmensen nog steeds beslissingen nemen die gebaseerd zijn op schrik en op angst, en niet op basis van de verschillende wetenschappelijke studies.

Er komt ooit een dag dat de overheid de beslissing zal moeten nemen om de wilde geiten te laten afschieten. Deze dag is niet ver meer verwijderd, dixit De la Rosa. gdv


Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).