Alle Franco-herinneringen moeten verdwijnen

Alle Franco-herinneringen moeten verdwijnen

Geschreven op 15-09-2020
Guy Devos


De gemeenteraad van Santa Cruz heeft de problematiek van de symboliek van het Francoïsme opnieuw besproken. Schepen/wethouder voor cultuur en historisch erfgoed, Gladis de León, heeft erop gewezen dat de vergaderingen over dit onderwerp vorige week zijn begonnen en heeft aangekondigd dat de Commissie voor de uitvoering van de wet op de historische herinneringen binnenkort in de hoofdstad zal worden bijeengeroepen.

Volgens de burgemeester is het de bedoeling dat deze commissie enkele besluiten neemt over de afschaffing van de symbolen van Franco in Santa Cruz. Er is meer dan een jaar verstreken sinds de gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife de studie ontving die het in juli 2018 voor 60.000 euro liet uitvoeren.
Het onderzoeksteam onder leiding van professor Isabel Navarro en gevormd door de specialist in naoorlogse geschiedenis Ricardo Guerra, de faculteit Sociologie van de Universiteit van La Laguna, Dailo Barco, doctoraatsstudent in Audiovisuele Communicatie van de Universiteit van Barcelona en Dácil Perdigón, doctoraatsstudent van het Programma voor Kunst en Geesteswetenschappen van de Universiteit van La Laguna, hebben de studie samen afgewerkt.

Volgens deze studie heeft Santa Cruz nog meer dan 80 symbolen die de verheffing van het Franco-regime representeren. Uit het onderzoek blijkt dat er in de gemeente een dertigtal straten zijn die niet voldoen aan de Wet op het Historisch Geheugen, evenals enkele scholen, monumenten, beeldhouwwerken, bustes en wapenschilden. Maar ook namen van gebouwen en openbare ruimtes, zoals de markt Nuestra Señora de África.
Met betrekking tot het controversiële monument (foto) voor Franco op de Avenida de Anaga zijn de conclusies van de studie duidelijk en krachtig: het moet worden verwijderd.

Maar dit is niet het enige monument van Santa Cruz dat volgens het onderzoek in strijd is met de Wet van de Historische Herinnering, ook het Monument van de Gevallenen, gelegen in het centrale Plaza de España, moet er op termijn aan geloven. gdv


Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).