Marktkramers zijn hopeloos

Geschreven op 08-10-2020
Guy Devos


Marktkramers van de tweedehandsmarkt in Santa Cruz zijn wanhopig en hopen dat het gemeentebestuur van Santa Cruz snel de goedkeuring van de Canarische regering ontvangt van het zelfbeschermingsplan die eerder werd overgemaakt aan de eilandregering.

Het is bijna 10 maanden geleden dat de verkopers van de vlooienmarkt in Santa Cruz hun gebruikelijke plaats hebben kunnen innemen om hun activiteiten uit te oefenen en waarvan bijna duizend gezinnen afhankelijk zijn.
De weigering om de markt in de hoofdstad te heropenen met minder kramen (200 in plaats van de eerdere 500) is de reden tot grote bezorgdheid.
Hoe dan ook, op dit moment is het besluit in handen van de Canarische regering die moet oordelen of de volksgezondheid daarmee in het gedrang komt.

Schepen/Wethouder voor Openbare Diensten, Guillermo Diaz Guerra, heeft het plan voor zelfbescherming ontwikkeld op advies en volgens de aanwijzingen van de verkopers van de vlooienmarkt. Met oog voor detail van de beschermende coronamaatregelen, als de capaciteitscontrole, de in- en uitstaproutes, het handhaven van afstanden tussen de standen en natuurlijk ook het gebruik van ontsmettende gels en het dragen van mondmaskers.
De verkopers weten heel goed dat de markt heropenen, onder dezelfde omstandigheden als in het verleden, onmogelijk is. De vlooienmarkt moet worden aangepast aan de nieuwe realiteit.

Het document dat naar het departement Volksgezondheid is gestuurd, is opgesteld volgens de richtlijnen van de veiligheidsplannen, met een risicobeoordeling en voorstellen voor mogelijke oplossingen.
Diaz Guerra geeft toe dat een plan met maximacriteria, zoals de verkopers hebben willen voorstellen, onder de huidige gezondheidsomstandigheden waarschijnlijk niet door de regering van de Canarische Eilanden zal worden geaccepteerd.
Hij begrijpt dat het Ministerie van Volksgezondheid het voorstel grondig moet analyseren. Wordt het afgewezen, dan maken we een ander, aangepast plan.

De voorzitter van de vlooienmarkt, Carmen Tejera, sprak haar bezorgdheid uit over een situatie die zij als wanhopig omschrijft. Zij betreurt het dat de maatregelen tot het heropenen van deze markt zo gecompliceerd zijn. Op deze manier wordt de heropening sterk vertraagd. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).