Boormachines zijn gestart

Geschreven op 09-10-2020
Guy Devos


De langste tunnel ooit gebouwd op de Canarische Eilanden, 5,1 kilometer lang, is gestart. De boorkoppen werden in gang gestoken en zo begonnen de boorwerken officieel met als doel om in 32 maanden tijd het noorden en het zuiden van het eiland te verbinden via de Erjos-tunnel, op een diepte van 30 meter.
Dit is het grootste project - met een kostprijs van 240 miljoen euro - van alle projecten die deel uitmaken van de langverwachte ontsluiting van de ringsnelweg op Tenerife.

 

Minister van Openbare Werken, Vervoer en Huisvesting van de Canarische regering, Sebastián Franquis, heeft de start van de boorwerken bijgewoond die de twee tunnelkokers gelijktijdig moeten uitgraven.
De mogelijkheid wordt onderzocht om de rijwegen te verbreden naar drie rijvakken in elke rijrichting om sneller doorgaand verkeer mogelijk te maken. Uiteraard zal dit gevolgen hebben voor de kostprijs en zal het budget moeten verhoogd worden.
De regering van de Canarische Eilanden heeft via de bekroonde joint venture gezorgd voor een aanzienlijke inzet van werknemers en machines om deze dubbele tunnel, die de langste van de Canarische Eilanden zal zijn, in 32 maanden te kunnen voltooien.

 

Zo'n 70 werknemers, waarvan 27 gespecialiseerd in tunnelbouw, zullen in drie ploegen een 24-uurdienst verzekeren om gemiddeld vier meter per dag vooruit te komen in elk van de vier tunnelmonden. Hiervoor beschikken ze over een dozijn gespecialiseerde machines, zoals de zogenaamde jumbo-robots, voertuigen die de palen en gaten boren en klaarmaken voor de gaten en normale graafmachines en transportvoertuigen.

 

In het huidige plan staat dat elke tunnelkoker een breedte zal hebben van 13 meter hebben om een dubbele rijweg en twee pechstroken van 1,25 meter aan te leggen.
Deze breedte maakt het mogelijk om een derde rijstrook mogelijk te maken. Er worden 19 dwarsgalerijen aangelegd die de twee tunnelkokers met elkaar moeten verbinden. gdv