Mondmaskers hypothekeren de werklozenuitkering

Geschreven op 10-10-2020
Guy Devos


Tátima, 34 jaar oud, wil voor haar dochters mondmaskers aankopen zodat ze, net als de rest van de leerlingen, veilig naar de klas kunnen gaan. De school Luis Álvarez Cruz in Las Galletas hanteert een verplichte mondbescherming.
Toen zij begin deze maand haar werklozentoelage van 430 euro ontving (gezinstoelage als hoofd van het gezin) sloot zij haar ogen, zette haar verstand op nul en kocht ze 50 maskers in één keer voor 40 euro.
De kosten voorn het garanderen van de veiligheid van haar dochters brengt haar huisbudget in gevaar omdat haar twee dochters de nodige bescherming moeten dragen. Gelukkig gaat haar jongste zoon nog niet naar school.

Fatima woont met haar drie kinderen en twee honden in een goedkope huurwoning in Las Galletas en zegt dat er veel gezinnen zijn die moeten overleven met niet meer dan 430 euro per maand en moeten kiezen tussen het betalen van de huishuur of voor het eten.
Ze is verlegen om toe te geven dat haar dochters met krap schoeisel naar school gaan, omdat ze zich niet kan veroorloven om nieuwe schoenen te kopen. Maar voor hun gezondheid en op de schoolbenodigdheden kan ze niet besparen. Naast de kosten om zich te beschermen tegen COVID-19, heeft ze 275 euro uitgegeven aan schoolmateriaal en boeken voor haar oudste dochter. Ze moeten nu overleven met pakketten van de voedselhulp.

Yamira, 35 jaar, is een ander voorbeeld van de ontberingen die veel gezinnen in het zuiden ondervinden. Ze overleeft, met 430 euro per maand aan overheidshulp, met haar man en zesjarige dochter in El Fraile, waar ze al twee jaar wonen.
Als er wat geld over is, worden er mondmaskers gekocht voor ons meisje omdat dit op school verplicht is. Er was geen geld over voor de schoolboeken.
Beiden zijn op zoek naar om het even welk werk. Gelukkig zijn ze eigenaar van het huis, maar toch weegt de afbetaling van de lening zwaar. Ze zijn dankbaar voor het uitstel van de betaling van enkele maandelijkse termijnen die ze kregen.
Ze hebben tijdens de coronapandemie eten gekregen van de Sociale Dienst van Arona en vragen nu ook hulp aan de organisatie Cruz Blanca. gdv