Humanitaire crisis als in 2006

Geschreven op 11-10-2020
Guy Devos


Minister van Migratie, José Luis Escrivá, heeft verklaard dat de Canarische Eilanden te maken kunnen krijgen met een migratiecrisis die vergelijkbaar is met de crisis tussen 2004 en 2008. Daarom is hij van mening dat de Spaanse regering een snel antwoord moet geven en adequaat moet reageren op deze situatie.

Na een ontmoeting met het hoofd van de regeringsdelegatie op de Canarische Eilanden, Anselmo Pestana, de voorzitter van het regionale bestuur, Ángel Víctor Torres, en de voorzitter van de Cabildo van Gran Canaria, Antonio Morales, heeft Escrivá erkend dat het dok van Arguineguín, (GC) waar Salvamento de immigranten die het op zee oppikt, niet voldoet aan de voorwaarden voor de opvang van immigranten.

Om begrijpelijke redenen moet de minister op zoek naar oplossingen om Gran Canaria te voorzien van mogelijkheid om de bootvluchtelingen de eerste 72 uur na hun aankomst zorg aan te bieden, waarna ze naar een opvangnetwerk moeten worden gebracht, dat door het Rode Kruis wordt beheerd.

De minister probeerde het Ministerie van Defensie te overtuigen om de infrastructuur van La Isleta over te dragen, zodat de opvangcapaciteit van Gran Canaria kan worden vergroot. Daarom is zijn departement, samen met de Sareb, op zoek is naar geschikte opties op alle eilanden.
In een verklaring erkent hij impliciet dat er een gebrek is aan coördinatie tussen de verschillende ministeries, met name tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie. Gevreesd wordt dat de Spaanse overheid niet heeft begrepen dat de crisis zich midden in een recessie intensiveert.

Volgens Escrivá, die ook heeft aangekondigd dat het departement Migratie van plan is een opvangcentrum te openen in een ruimte naast het CIE El Matorral op Fuerteventura. Hij is van mening dat het opvangnetwerk op de Canarische Eilanden flexibel moet zijn, en dat het vooral niet gaat om het creëren van een grotere opvangcapaciteit, wel van een betere hulpverlening. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).