Restauratie van ontginningsgebieden in Güímar

Geschreven op 11-10-2020
Guy Devos


De industriesector zal de burgemeester van Güímar ontvangen om hem te informeren over de restauratie van de ravijnen. Bijna twee jaar na het verstrijken van de termijn in de rechtsspraak van januari 2016 in verband met de Aridos-zaak heeft de viceminister niet gereageerd en daarom dreigt Burgemeester Airam Puerta een klacht in te dienen.

In januari 2021 is het drie jaar geleden, waarbij de termijn afliep waarbinnen de regering van de Canarische Eilanden moest beginnen met het herstel van de Güímar-ravijnen, volgens de uitspraak in de zogenaamde Áridos-arrest van 16 januari 2016, nadat de veroordeelde partijen hun herstelplannen hadden gepresenteerd.

Sinds januari 2018 heeft het Ministerie van Industrie geen enkel besluit genomen over de herstelplannen die door drie van de vier veroordeelden (Plasencia, Morales en De la Rosa) zijn ingediend. Volgens het mandaat van de plenaire vergadering van Güímar in juni jongstleden moet de burgemeester het departement Industrie aan de kaak stellen omdat zij nog niets heeft ondernomen.
In de plenaire vergadering van de gemeenteraad heeft schepen/wethouder, Francisco Armas, aan de burgemeester Airam Puerta gezegd dat de gemeente de nodige stappen moet zetten als er geen antwoord komt op de restauratieplannen, binnen de drie maanden.

Burgemeester Airam Puerta heeft een ontmoeting gehad met Gustavo Matos, voorzitter van het Parlement en deze laatste stelt voor om een vergadering te beleggen, om hem op de hoogte te houden van de situatie van het rehabilitatieproces. Hij wil ook op de hoogte worden gesteld, als er groen licht komt van de regering voor de plannen die door de veroordeelden zijn gepresenteerd.

Of de restauratie zal uitgevoerd worden door de veroordeelde industriëlen, is nog niet geweten.
De gemeente blijft op de hoede en neemt haar patrimoniale verantwoordelijkheid. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).