Roken op straat is voortaan verboden

Geschreven op 11-10-2020
Guy Devos


De Canarische regering heeft ingestemd met een uitdrukkelijk rookverbod op de openbare weg tijdens het wandelen, omdat zij niet inziet hoe de naleving van de veiligheidsafstand in deze situaties kan worden gegarandeerd.

Dit is een nieuwe nuancering van de opgelegde maatregelen van 13 augustus jongstleden, die een einde maakt aan de picareske manier waarop sommige burgers deze regel omzeilden en waarop er tot nu toe een rechtsvacuüm was.
De publicatie, die afkomstig is van het hoogste bestuursorgaan, is al van kracht omdat het afgelopen vrijdag in het Canarische Staatblad/Staatscourant, het Boletín Oficial de Canarias (BOC), werd gepubliceerd.

In dit document werden ook de epidemiologische criteria aangepast om beperkende maatregelen vast te stellen met betrekking tot de meet- en veiligheidsafstanden. Nieuwe maatregel is de verplichting om een hygiënisch of chirurgisch masker te dragen wanneer er naar gezondheidscentra en ziekenhuizen wordt gegaan.

Met de rode ‘verkeerslichten’ die de beperkende maatregelen reguleren in de coronapandemie, wijst de regionale overheid ook op de criteria die moeten worden nageleefd en welke beperkingen er aan deze eventualiteit zijn verbonden.

Als nieuwigheid maakt de regering ook een statement om het bijwonen van evenementen, ondanks het rode licht, te vergemakkelijken. Op deze manier kan er toestemming worden gegeven voor evenementen waarbij de veiligheidsafstand kan worden aangehouden, er vooraf toegewezen zitplaatsen zijn, er geen risicovolle activiteiten zijn (zoals zingen, schreeuwen, roken, fysiek contact of het delen van materialen) en er geen alcoholische dranken kunnen genuttigd worden.
Een gewone geplande culturele activiteit kan aldus het rode verkeerslicht omzeilen.
Afhankelijk van de epidemiologische omstandigheden kan een gefedereerde sportactiviteit ook doorgaan, als er geen publiek aanwezig is. 

Als de epidemiologische criteria een hoge transmissie ondergaan, zal de regering ook de bevoegdheid hebben om een bevolkingsonderzoek uit te voeren. Zij kan dit doen in een bepaalde gemeente of in een gebied waar het vermoeden bestaat dat er sprake is van gemeenschapsoverdracht. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).