Bijenteelt ook voor vrouwen

Geschreven op 12-10-2020
Guy Devos


Natalia Díaz studeerde Biologie aan de Universiteit van La Laguna (ULL) en deed een Master in Terrestrial Biodiversity and Island Conservation. Tijdens haar studententijd hoorde ze over het wereldwijd uitsterven van ongewervelde bestuivers, voornamelijk bijen en vlinders en het onderwerp wekte haar nieuwsgierigheid. Ze zette een bijenkorf op het land van haar grootmoeder en begon zich bij te scholen over een dierensoort die haar boeit en waaraan ze besloten heeft een groot deel van haar professionele en persoonlijke leven te wijden.

Na haar studie werkte ze als bioloog, en verrichte werk op het gebied van onderzoek, wetenschap en behoud van de biodiversiteit op de Canarische Eilanden. Ze werkte in het onderzoekscentrum voor de bijenteelt van Marchamalo, in Guadalajara, en in de Jardín Canario Viera y Clavijo, in Las Palmas de Gran Canarias.

In 2017 besloot ze om haar steentje bij te dragen aan de bewustwording van de zorg voor het milieu, om de biodiversiteit op de Canarische archipel bekend te maken en om op deze manier een duurzamere wereld te creëren.

Zo is het verpakkingsmiddel Ecoalpispa ontstaan, een baanbrekend initiatief op de Canarische Eilanden in de strijd tegen het massale gebruik van verpakkingen uit plastic en aluminium. Ecoalpispa produceert verpakkingen die gemaakt zijn uit bijenwas, organisch katoen en plantaardige harsen.

Na dit succesverhaal opent zijn een bijencentrum die is gelegen op een boogscheut van Cueva del Viento, met uitzicht over de oceaan en in de schaduw van de Teide.
De filosofie is het creëren van een duurzame, collaboratieve ruimte waarin verschillende projecten kunnen worden ontwikkeld. Het moet het referentiecentrum worden bij uitstek met betrekking tot de redding en het behoud van de bijen, die zo belangrijk zijn voor de verspreiding van de flora op de eilanden. Daarbij heeft een klein laboratorium een belangrijke functie om studies en onderzoek over de bijen te verrichten.

De doelstelling is het leven van bijen en hun complexe wereld, het honingproces, de bedreigingen en wat de mens kan doen, over te brengen naar het grote publiek.
Ze zorgt niet alleen voor het onderzoekscentrum, ze zorgt zelf voor de bijenkorven en voor het land, waar ze op een ecologische manier, fruit en groenten verbouwt. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).