Treintraject is toch niet zo belangrijk

Geschreven op 11-10-2020
Guy Devos


Sinds de stoomtrein 200 jaar geleden werd uitgevonden, heeft de trein te kampen gehad met tal van nadelen. Door de tijd heen kwamen er meer voordelen en zorgde ervoor dat iedereen een trein door zijn of haar dorp wilde laten rijden. Dat gebeurde voor het eerst in Engeland, daarna in de Verenigde Staten, en in 1848, in Spanje met de verbinding Barcelona-Matero.
De stoomtrein werd vervangen door de dieseltreinen en op vandaag rijden er enkel nog elektrische treinen.

Op Tenerife startte het spoorvervoer aan het begin van de vorige eeuw en tot 1951 verbond een tramlijn de hoofdstad La Laguna met Tacoronte, tot er dodelijke ongelukken gebeurden en de tram werd afgeschaft.
In 2007 startte de eilandregering, niet zonder controverse, opnieuw een tramlijn, van Santa Cruz naar La Laguna.

Ex-eilandpresident Ricardo Melchior heeft het zuidelijke treinproject zo gepromoot dat hij het in 2010 heeft gepresenteerd met als doel het in 2017 af te ronden. De economische recessie gooide roet in het eten en het project werd afgevoerd.

Nadien kwam er nieuws dat het treinspoor van noord naar zuid zou worden aangelegd na de COVID-pandemie en door Europa Unie zou worden gefinancierd, met 2,2 miljard euro.
De Canarische regering heeft dit met enthousiasme verwelkomd, maar Pedro Martín, voorzitter van de Cabildo van Tenerife, zei in februari dat de trein geen prioriteit is voor het eiland, omdat het een werk is dat meer dan 20 jaar zal duren en de mobiliteitsproblemen op korte termijn niet zou oplossen.
Een paar maanden later wees hij op het idee om het treintraject te bouwen, alleen als Europa 100% van de investering dekt. Maar nu de coronapandemie het eiland in de greep heeft, stelt hij voor om de budgetten te gebruiken om ziekenhuizen en zorgcentra te bouwen, voor sociale en economische hulp en voor de revitalisering van het toerisme.
gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).