112 nieuwe reuzenhagedissen in El Hierro

Geschreven op 12-10-2020
Guy Devos


El Hierro bejubelt 112 reuzenhagedissen die werden geboren in het Centro de Recuperación tussen 17 augustus en 3 september. Dit is een absoluut recordaantal in het proces van het behoud van deze bedreigde diersoort op het eiland. Deze dieren zijn belangrijk en maken deel uit van het emblematisch thema van het eiland El Hierro.

Volgens de eilandraad werden de nieuwe Gallotia simonyi geboren uit het paren met 15 verschillende vrouwtjes, die elk tussen de zes en dertien eitjes voortbrachten.

Momenteel bevinden deze nieuwe hagedissen zich in terrariums in het laboratorium van het centrum. Naast het wetenschappelijk werk dat er wordt uitgevoerd, worden er ook rondleidingen gegeven die het mogelijk maken om de habitat en de levenswijze van deze reptielen van dichtbij te bekijken.

Minister van Milieu, Montserrat Gutiérrez, heeft samen met de verantwoordelijke van het centrum, Miguel Ángel Rodríguez, de voorzieningen van de in gevangenschap levende fokhagedissen in de gemeente Frontera bezocht. Het centrum heeft ook nog andere voorzieningen op het landgoed Los Palmeros die worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en voor kweekprogramma’s van de hagedissen. Er is een strikt protocol voor het uitzetten in de natuur wanneer deze lagartos gigantes worden vrijgelaten.

Op dit moment leven er ongeveer 800 exemplaren van de reuzenhagedis in Fuga de Gorreta en ongeveer 125 in Roque Chico del Salmor. Het aantal geschatte exemplaren in Punta de Agache is niet gekend ondanks de talrijke vrijlatingen, die kaderden in het herstelplan, in dit gebied.

Het hagedissenpark, onder auspiciën van de overheid, heeft 237 exemplaren in het wetenschappelijk centrum en 167 in het reproductie- en bezoekerscentrum, wat een totaal maakt van 404 hagedissen in gevangenschap. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).