De rijkste gemeenten op de Canarische archipel

Geschreven op 12-10-2020
Guy Devos


Slechts 17 gemeenten op de Canarische Eilanden behoren tot de 1.000 rijkste van Spanje. De tabel wordt elk jaar opgesteld aan de hand van de persoonlijke inkomsten die door de belastingdienst worden beheerd. We merken op dat slechts één gemeente in de top 100 staat, namelijk Santa Brígida (GC) op positie 48.

Santa Brígida, gelegen in centraal Gran Canaria, is en blijft de rijkste gemeente van de archipel, en volgens de laatste gegevens hebben de inwoners een gemiddeld inkomen per hoofd van 30.169 euro (data anno 2018). Als Canarische gemeente staat ze alleen, want verder in de top 1000 der rijkste gemeenten in Spanje staan er slechts 17 gemeenten van de autonome regio Canarias.

Volgens de lijst staat de gemeente El Rosario op Tenerife op de tweede plaats binnen de Canarische ranking, waarvan de 17.370 inwoners een gemiddeld jaarinkomen van 24.983 euro hebben ontvangen. Dit is een serieuze stijging want in 2014 stond El Rosario nog op de 170ste plaats met een gemiddeld inkomen van ongeveer 1.600 euro per maand.

Op de derde plaats staat Las Palmas de Gran Canaria, dat met zijn 23.711 euro op de nationale ranglijst op plaats 268 staat. Santa Cruz de Tenerife staat op de vierde plaats met een duizend euro minder, terwijl Tegueste op de vijfde plaats staat met 21.937 euro.

Uit de analyse van de lijst blijkt dat de positie van Santa Brígida te wijten is aan de werkgelegenheid. Veel werknemers werken in grote en middelgrote bedrijven in de hoofdstad. Ze hebben ervoor gekozen om te ontsnappen aan de hoofdstedelijke drukte en hebben gezorgd voor meer levenskwaliteit door zich in de rand te vestigen.
Een soortgelijke trend zien we ook voor El Rosario. Dat beide hoofdsteden hoog staan gerangschikt heeft te maken met het bevolkingsvolume en de werkgelegenheid in beter betaalde sectoren. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).