Voorlopig nog geen tests op de luchthavens

Geschreven op 13-10-2020


De 'nee' die vorige week door de minister van Toerisme, Reyes Maroto, aan de regering van de Canarische Eilanden is meegedeeld om de luchthavens van de eilanden te gebruiken als centra om covid-19-detectietests op toeristen uit te voeren, belemmert de plannen van de regionale uitvoerende macht om van de eilanden een veilige bestemming te maken. De weigering van het ministerie om een ​​test uit te voeren in het luchthavengebied, dwingt de eilanden om een ​​'plan b' uit te voeren.

Sinds het Ministerie van Toerisme van de regering van de Canarische Eilanden maanden geleden onderhandelingen begon met Madrid om tests te mogen uitvoeren op de luchthavens, werkte de Canarische overheid aan een 'plan b' voor het geval de goedkeuring niet zou worden verkregen, zoals is gebeurd.

De optie was om tenten buiten de luchthavens op te stellen maar vandaag de dag is dit idee afgevoerd vanwege de hoge logistieke kosten. De toeristische sector van de Canarische Eilanden, zowel publiek als privaat, bekijkt nu de mogelijkheid om tests bij buitenlandse toeristen uit te voeren in de hotels alvorens ze terugkeren naar hun thuisland. Het probleem is echter dat bezoekers, die voor een andere soort accommodatie kiezen zoals toeristenflats of appartementen, niet kunnen worden getest.

De 'nee' van Madrid schept grote problemen voor de toeristische sector van de Canarische Eilanden, die in Madrid een permanente rem ziet op alle voorstellen van de eilanden om het toerisme te reactiveren. Dit is de genadeslag voor het winterseizoen, zo luidt het.

Ook AENA (beheerder van de luchthavens) laat de Canarische overheid in de steek. Zo heeft de minister van Toerisme van de Canarische Eilanden, Yaiza Castilla, een brief gestuurd naar de president en CEO van Aena, Maurici Lucena, waarin ze de toelating vraagt om testen uit te voeren op de luchthavens, maar ze kreeg nooit een antwoord.

Yaiza Castilla wijst erop dat de regionale overheid, in de uitoefening van de interne gezondheidsbevoegdheden, erkend in de artikelen 148.1 van de Grondwet en 141 van het ‘Estatuto de Autonomía de Canarias’, screeningcampagnes heeft opgezet voor de diagnose van Covid-19 in verschillende scholen op de archipel en hetzelfde zou kunnen doen op de luchthavens.

Ondanks al deze argumenten heeft de staat geweigerd de luchthavens vrij te geven en hebben de Canarische Eilanden een groot probleem om veilige luchtcorridors op te zetten met de Europese landen en de Canarische Eilanden als veilige bestemming in de markt te zetten. Iedereen is het erover eens dat, zonder PCR-tests, geen toerisme mogelijk is op de eilanden omdat binnen de kortste keren de besmettingscijfers de hoogte zouden inschieten.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).