Nog geen oplossing in Güímar

Geschreven op 15-10-2020
Guy Devos


Een waterkrachtcentrale installeren en olijfbomen planten herstelt de ravijnen van Güímar niet. De advocaat van het Openbaar Ministerie in de zaak Áridos, Carlos Álvarez, is van mening dat de gepresenteerde herstelplannen van de veroordeelde zakenpartners niet in overeenstemming zijn met de letter van het vonnis.

Het bouwen van een waterkrachtcentrale, een reservoir of het planten van olijfbomen in de uitgegraven putten in Güímar, kan niet gelijkgesteld worden aan het herstellen ervan. ‘Is dit een grap?’, vraagt de advocaat van het Openbaar Ministerie.
Het vonnis, uitgesproken in het nadeel van drie van de vier veroordeelden, dateert van januari 2016 en is tot op heden niet uitgevoerd, terwijl het al twee jaar geleden is dat de termijn voor het presenteren van de restauratieplannen door de veroordeelde zakenlui is verstreken. 

Drie van hen hebben plannen voorgelegd aan het ministerie van industrie van de Canarische regering, maar bijna twee jaar na het verstrijken van de termijn is er nog steeds geen antwoord gekomen van de bevoegde overheid. Dit tot ongenoegen de burgemeester van Güímar, Airam Puerta, die zich volgende week zal laten informeren over de redenen van een dergelijke vertraging. Drie maanden geleden heeft hij in de gemeenteraad gedreigd dat hij naar de rechtbank zou stappen als hij geen antwoord zou krijgen.

Advocaat Carlos Alvarez dringt erop aan dat de restauratieplannen individueel moeten zijn, omdat er alleen een strafrechtelijke veroordeling kan zijn van artikel 339, dat spreekt over het herstel van de verstoorde ecologische orde.
Dus moeten eerst alle uitgegraven delen van de zandgroeve in de oorspronkelijke staat worden hersteld.
Als er sprake is van een integraal herstel van de omgeving is een boomgaard aanplanten of een waterkrachtcentrale installeren een schending van het vonnis. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).