Prijzen stijgen met 0,05 procent

Geschreven op 15-10-2020
Guy Devos


De prijzen op de Canarische Eilanden stegen in september voor het eerst sinds juni en dit met 0,05%. De prijzen die het meest stegen op de Canarische Eilanden komen van de kleding- en schoenindustrie.

Het indexcijfer van de consumptieprijzen op de Canarische Eilanden varieerde in september 2020 met 0,05 procent ten opzichte van de voorgaande maand, wat de eerste stijging is sinds juni, toen het vier tiende van een punt steeg ten opzichte van de voorgaande maand mei.
Deze cijfers werden voorgelegd door het Instituto Nacional de Estadística (INE).

In juli is de Índice de Precios de Consumo (IPC) op de Canarische Eilanden bijna negen tiende punt gedaald, plus nog eens een tiende procent in augustus. De economie van de Canarische Eilanden heeft in de loop van het jaar een prijsstijging gekend van 0,33 procent ten opzichte van september vorig jaar 2019, hoewel de prijzen tot nu toe in 2020 met 0,8 procent zijn gedaald.

De prijzen die het meest stijgen op de Canarische Eilanden zijn deze voor kleding en schoeisel. Het nieuwe schooljaar heeft gezorgd voor een stijging van 7,1 procent.
Ook de prijzen voor huisvesting (+0,8%), onderwijs (+0,4%) en geneeskunde (+0,1%) stijgen.

De prijzen voor vrije tijd en cultuur daarentegen zijn met 1,7 procent gezakt in vergelijking met deze in augustus, gevolgd door vervoer, dat met 0,9 procent gedaald is. Ook de prijzen van hotels, cafés en restaurants zijn gedaald (-0,7%) en die van alcoholische dranken en tabak (-0,3%). De prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken zijn in september met 0,1 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand.

Het bureau voor de statistiek schrijft de stijging van het CPI-tarief op jaarbasis mede toe aan de stijging van de elektriciteitsprijzen, aan de ontwikkeling van de prijzen van toeristische pakketten en aan de stijging van de voedselprijzen, met name van groenten.

Aan de andere kant wijst de INE op de daling van de brandstofprijzen, het passagiersvervoer door de lucht en de accommodatiediensten, die sterk zijn beïnvloed door de coronacrisis. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).