Wachtrijen aan voedselverdeelpunt

Geschreven op 17-10-2020
Guy Devos


Het is 10:30 in de ochtend. Honderden mensen wachten geduldig aan de Mercado de la Abejera in Santa Cruz op een voedselpakket. Een hulporganisatie start met de voedseldistributie aan 400 gezinnen.
Iedereen draagt een masker en probeert afstand te houden, dat laatste vaak zonder succes. Er is meer bezorgdheid over de honger dan over het virus.

Vandaag is er geen melk en geen gofio. Jammer, want dat is nu net wat families met kinderen het meest nodig hebben. Een kopje melk en een beetje gofio kan neemt het hongergevoel snel weg.
Versleten winkelwagentjes en boodschappentassen worden gebruikt om het voedsel op te halen. Iedereen wacht geduldig tot zijn of haar nummer wordt afgeroepen.

Juan Manuel Vega Fachi is de coördinator van de organisatie die ongeveer 400 mensen per week aan voedsel helpt. In de rij staan zowel degenen die door de sociale diensten worden doorverwezen als degenen die niet worden doorverwezen. Profiteurs worden er systematisch uitgefilterd.

Fachi zegt dat er elke week zo'n 50 nieuwe mensen bijkomen. Dat is het resultaat van de pandemie. Als we gaan rekenen, voorzien we ongeveer 1.600 mensen per maand, maar als je dat aantal vermenigvuldigt met de leden van elke familie, gaat het over meer dan 3.000.

Het voedsel komt van grote bedrijven. Producten die op punt staan om de verheidsdatum te overschrijden worden ons overhandigd om verdeeld te worden.
Ook de voedselbank voorziet de NGO van pakketten, enkel op de eerste en derde donderdag van elke maand, de andere donderdagen is het roeien met de riemen die we hebben.
Dankzij bedrijven als Jesumán zijn er zuivelproducten zoals yoghurt en kaas beschikbaar. Vandaag is er ook een partij varkensvlees voorradig en bijna iedereen kan wat ham mee naar huis nemen. Deze mensen hebben honger. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).