Santa Cruz en La Laguna met hoog besmettingsniveau

Geschreven op 18-10-2020
Guy Devos


Santa Cruz en La Laguna, hebben een hoog risico voor hun gecumuleerde incidentie van het coronavirus en daarom bestudeert het Ministerie van Volksgezondheid maatregelen die, in het licht van deze tweede golf, zouden uitgevoerd kunnen worden.
Dat betekent dat er in beide steden strengere en meer restrictieve maatregelen moeten worden toegepast, inclusief de mogelijkheid om bij een escalatie van de besmetting lokale lockdowns in te roepen of grotere beperkingen van de bewegingsvrijheid op te leggen.

In dit nieuwe plan worden de minimale maatregelen vastgesteld die door de autonome gemeenschappen moeten worden toegepast op basis van epidemiologische en capaciteitsindicatoren om het hoofd te bieden aan de tweede golf van het COVID. Daarbij wordt ook gekeken naar de geaccumuleerde incidentie op 7 en, 14 dagen bij de 60-plussers, de percentages van de positieve tests, het leggen van contacten, en de bezetting van ziekenhuis- en Intensive Care-bedden.

Men gaat ervan uit dat gebieden met een gecumuleerde incidentie tussen 150 en 250 gevallen per 100.000 inwoners in de laatste 14 dagen, en tussen 75 en 125 in de laatste 7 dagen een hoog risico lopen.
Het is duidelijk dat de besmettingen in drukke centra hoger zijn. Santa Cruz heeft 101 gevallen/100.000 inwoners in 7 dagen en 176 in 14 dagen, terwijl La Laguna 96 gevallen in 7 dagen heeft en 205 in 14 dagen.

De beperkende maatregelen zouden kunnen zijn: het beperken van het aantal personen tot maximaal 6 personen, met uitzondering van samenwonenden. De beperking tot maximaal 10 personen in gesloten ruimten en 15 in open lucht op begrafenissen, bruiloften, dopen (zonder feestgedrag). Vijftig procent capaciteit in gebedshuizen (zangverbod), 25% in de winkels (lokalen en openluchtmarkten) en prioriteitsuren voor oudere mensen.
In hotels en restaurants is 50% de norm van de buitencapaciteit met een afstand van 2 meter tussen de tafels en maximaal 6 personen, daar blijven binnenruimtes gesloten.
In bejaardentehuizen wordt de uitgang voor de bewoners afgesloten, de toegang van bezoekers is beperkt en de activiteiten van de dagcentra worden opgeschort.
De toegang tot en het verlaten van de stad, de gemeente of het eiland zijn beperkt, behalve voor essentiële activiteiten zoals werken, studeren of om naar gezondheidscentra gaan.
De capaciteit in bussen, trams, metro's, treinen en vliegtuigen is beperkt tot 30% en in taxi’s mogen niet meer dan twee passagiers, met uitzondering van families.
Het onderwijs zal overstappen op de helft thuisonderwijs en congressen, cursussen, seminaries en wetenschappelijke activiteiten zijn verboden.
Er wordt een capaciteitsbeperking opgelegd van 25% in niet-gereglementeerde opleidingscentra, bibliotheken, musea, hotels, studentenverblijven, zwembaden en stranden.

Bij een maximale of extreme waarschuwing, met meer dan 250 gevallen in 14 dagen, en 125 in de laatste 7 dagen, zou dat betekenen dat steden of gemeenten worden gesloten en dat er nog meer bewegingsbeperkingen worden opgelegd. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).